Снијег затрпао послом путаре и електричаре

Јасмина Перишић
Снијег затрпао послом путаре и електричаре

Бањалука - Нове сњежне падавине затрпале су јуче послом зимске службе и екипе "Електрокрајине", али упркос новим центиметрима бијелог покривача, сви путеви на подручју града били су проходни, а електричари су успјешно отклањали кварове на нисконапонској мрежи.

У предузећима, која су ангажована за чишћење снијега на градском и сеоском подручју, тврдили су да је цјелокупна механизација на терену. Највећи проблем било је чишћење тротоара у појединим дијеловима града, јер су непрописно паркирани аутомобили ометали рад зимске службе.

Технички директор "Чистоће" Милан Плавшић навео је да је дио града, за који је ово предузеће задужено, очишћен и да је све било под контролом.

- Снијег у Центру, Борику, на Булевару, Новој вароши, Паприковцу, Росуљама и Лазареву је очишћен упркос падавинама. На терену је било 19 возила и 80 радника. Из године у годину све нам је теже одржавати тротоаре, јер је све више возила која су непрописно паркирана - рекао је Плавшић.

Љубиша Балабан из предузећа "Еко-еуро тим" рекао је да су све градске саобраћајнице проходне.

- Наше екипе су на терену 24 часа. Имамо 30 возних јединица међу којима су трактори, камиони, грнови и досипачи, а ангажовано је и 50 људи. Наша подручја смо уредно чистили и посипали абразивним материјалом - рекао је Балабан.

Радосав Чубриловић из истог предузећа, које је задужено за сеоска подручја, рекао је да су путеви проходни.

- Упркос новим сњежним падавинама, дио путева за које смо задужени су очишћени и у то су се могли увјерити становници и возачи на терену. На подручју Стричића и Павића чистили смо и мимо програма зимске службе, а вјероватно ћемо додатно чистити и један дио према Кадијиној води и Грабовцу - казао је Чубриловић.

Из предузећа "Електрокрајина" кажу да су од 13. до 15. јануара пријављена 74 квара на нисконапонској мрежи те да су сви отклоњени.

- Због влажног и тешког снијега долазило је до кварова на више далеководних праваца, што је проузроковало вишечасовне прекиде у снабдијевању електричном енергијом купаца у више насеља. Иако су услови за рад због падавина тешки, кварове смо успјешно отклањали и настојали смо да домаћинства што прије добију електричну енергију - рекли су из овог предузећа.

На Побрђу, у Љубачеву и неколико мјесних заједница у вишим зонама били су изузетно задовољни радом зимских служби. Примједбе на слабо чишћење снијега имали су становници споредних улица у појединим дијеловима града.

Временска прогноза

Снијег ће, према тврдњама метеоролога, падати све до четвртка, а онда се очекују ледени дани.

- Најобилније падавине биће данас, док ће сутра доћи до постепеног смањења. У четвртак се очекује нових од 10 до 20 центиметара снијега - рекао је метеоролог Небојша Куштриновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана