Снијег се отопио, кратери на улицама Бањалуке

Игор Пилиповић
Снијег се отопио, кратери на улицама Бањалуке

Бањалука - Отапање првог овогодишњег снијега донијело је проблеме возачима у приградским насељима, јер су се на путевима појавиле рупе, које угрожавају безбједност саобраћаја.

У појединим мјесним заједницама уништене су и банкине, односно појас између канала и асфалта, што је додатни проблем возачима.

У Куљанима, ко зна који пут у посљедњих неколико година, рупе су се појавиле на коловозима послије топљења снијега, па је готово немогуће проћи аутомобилом.

Возачи се свакодневно жале да је коловоз у лошем стању.

- Катастрофа! Тешко се мимоиђу два аутомобила због рупа и уског пута, а да не причам о случају кад наиђе аутобус. Мимоилажење је права умјетност. Рупе су прекривене водом и они који не знају какви су то кратери, оштећују аутомобил. Градске власти би морале да санирају овај коловоз - рекао је један од возача, који се представио само као Александар.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Куљани Бојан Ковачевић апсолутно је сагласан са мјештанима.

- То нису рупе, већ рупетине. Послије временских неприлика обавезно се појаве, највјероватније због лоше припреме. Путари с времена на вријеме дођу, покрпе рупе, али послије сваке кише и снијега поново се појављују. Поставља се питање исплативости њиховог санирања - рекао је Ковачевић.

Сличан проблем мучи и становнике Дебељака.

- Рупе на путевима су наша свакодневица дуги низ година - кратко је прокоментарисао становник тог насеља Васо Драшковић.

У мјесним заједницама Мотике и Дракулић муку муче са банкинама.

- Путеви су солидни, али појас између канала и асфалта, неких пола метра, није насут шљунком годинама. Путеви су уски и када су банкине пуне рупа долази до оштећења аутомобила. Стање се погорша током јесени и зиме, у вријеме киша и снијега. Путари би требало да обрате пажњи и на банкине - рекао је предсједник Савјета мјесне заједнице Дракулић Илија Ђукић.

У Градској управи су рекли да санација путева зависи од временских прилика.

- Очекујемо још падавина. Пратићемо стање на терену. Чим временски услови дозволе, биће обављена тендерска процедура и санација - рекао је начелник Одјељења за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја Зоран Новаковић.

Пјешаци

На мукама су и пјешаци, јер је и њима отежано кретање саобраћајницама.

- Често ходам овим путем. Сваке године се исто дешава. Када се снијег повукао остале су још веће рупе и пут сваким даном више пропада. Тешко се крећемо ми пјешаци, али и возачи - рекла је мјештанка Куљана Мирјана Рибић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана