Smrad se više neće širiti sa deponije u Ramićima

Jasmina Perišić
Smrad se više neće širiti sa deponije u Ramićima

Banjaluka - Izgradnjom sistema za spaljivanje deponijskih gasova te sanitarne ćelije osavremenjena je deponija u Ramićima tako da se okolinom više neći širiti smrad otpada.

Nova savremena postrojenja deponije, u koja je uloženo 2,84 miliona evra iz IPA fondova Evropske unije, u funkciju su pustili ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić i specijalni predstavnik i šef Delegacije EU u BiH Lars Gunar Vigemark.

- Ovo je najsavremenija deponija u RS i BiH, izgrađena po svim evropskim standardima. Obezbijeđeni su prečistač otpadnih voda i baklja za spaljivanje deponijskih gasova. Već su sanirani postojeći kapaciteti u okviru ovog projekta izgradnjom sanitarnih ćelija - rekla je Golićeva.

Istakla je da u Ramiće otpad, pored onog iz Banjaluke, dovoze iz još sedam opština, u kojima ukupno ima oko 400.000 stanovnika.

- Puštanjem u rad ovog postrojenja biće eliminisane sve čestice koje zagađuju vazduh i neprijatan miris koji je dolazio sa ove deponije biće eliminisan. Ovo ne bi bilo moguće bez prijatelja iz Evropske unije. Mnogo nam je pomogla švedska agencija za međunarodnu kooperaciju i razvoj "Sida" - istakla je Golićeva.

Vigemark je izjavio da je deponija u Ramićima najmoderniji objekat za upravljanje otpadom koji je izgrađen u partnerstvu Banjaluke, sedam jedinica lokalne samouprave, Evropske unije i Svjetske banke.

- Nije riječ samo o modernizaciji deponije, već ovo sa sobom povlači i radna mjesta. Otpad može biti resurs i izvor bogatstva jer bi mogao biti recikliran i da se tako obezbijede radna mjesta. U mom Geteborgu sa pola miliona stanovnika sva energija se proizvodi isključivo od ovakvog otpada - kazao je Vigemark.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić je istakao da "Dep-ot" ima regionalni značaj.

- Dugi niz godina ulažu se značajna sredstva na modernizaciji ovog preduzeća. Svaki put je rezultat modernije i bolje. Zahvalni smo našem partneru Evropskoj uniji, Vladi RS, lokalnim zajednicama kao i Svjetskoj banci kao implementatorima projekta. Treba razmišljati i o budućim projektima kao što su razlaganje otpada i reciklaža, što su evropski standardi, ali i naše potrebe - rekao je Radojičić.

Direktor preduzeća "Dep-ot" Novo Grujić istakao je da je ovim projektom Evropa došla u Banjaluku.

- Ovih dana smo od Fonda za zaštitu životne sredine dobili i 180.000 KM te je potpisan sporazum i za izgradnju hale za preradu otpada - kazao je Grujić i dodao da na ovu deponiju godišnje bude dovezeno oko 110.000 tona otpada.

Pozitivno poslovanje

Direktor preduzeća "De­p-ot" rekao je da je ovo preduzeće prošle godine pozitivno poslovalo.

- Ostvarena je dobit od 270.000 KM. Kreditno smo zaduženi iz ranijeg perioda kod Svjetske banke sedam miliona KM. Redovno plaćamo rate koje iznose oko 750.000 KM na godišnjem nivou - istakao je Grujić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana