Словенци најавили „окупацију“ Бањалуке за Нову годину

nezavisne.com
Словенци најавили „окупацију“ Бањалуке за Нову годину

Фото: Илустрација ђ У Бањалуци јагма: Словенци траже да резервишу и читав локал за дочек Нове године

Бањалука - Иако је остало више од мјесец и по до најлуђе ноћи, у угоститељским објектима широм РС већ увелико влада јагма за мјестом гдје прославити Нову годину.

Многи не желе да ризикују и да пред 31. децембар траже мјесто за дочек Нове године па су већ сада одабрали и друштво и угоститељски објекат за прославу, а како кажу угоститељи - Словенци су и даље најбројнији гости из иностранства.

У ресторану “Стара Ада” у Бањалуци кажу да су код њих сва мјеста попуњена већ дуже вријеме.

“Наше госте ће забављати домаћи бенд уз домаћу храну. Највише гостију имаћемо из Словеније, Хрватске и Србије”, казао је Миленко Максимовић, менаџер у овом ресторану.

У “Corso pizzeria & baru” у Бањалуци кажу да су код њих у цијену од 85 КМ укључени вечера и неограничена конзумација пића, док ће присутне забавити тамбурашки оркестар из Србије.

“Код нас резервишу углавном наши стални гости, мада смо имали чак упита да цијели локал издамо групи Словенца, на шта нисмо пристали”, казали су у овој пицерији.

У ресторану “Пресидент” у хотелу “Босна” у Бањалуци казали су да ће грађани за најлуђу ноћ у њиховом ресторану морати за храну издвојити 100 КМ, а пиће се накнадано плаћа.

“Што се тиче гостију, углавном се ради о високој клијентели. Све се изда у другој половини децембра”, казали су из овог ресторана.

Да међу становницима у РС увелико влада интересовање гдје дочекати Нову годину, потврдили су и из приједорског локала “Intermezzo”, гдје кажу да је резервација за прославу најлуђе ноћи у току и да за једну особу износи 30 КМ.

“У ту цијену укључени су меза и пиће добродошлице, а већ имамо много упита од наших сталних гостију”, казали су из кафеа “Intermezzo”.

Додају да у Приједор за новогодишње празнике не долазе туристи, него велики број људи који су отишли из овог града.

Жељко Татић, предсједник Удружења угоститеља Републике Српске, рекао је да је РС препознатљива по новогодишњим прославама, посебно Бањалука, гдје сваке године долази велики број туриста из Словеније.

“Сваке године имамо велики број туриста из Словеније који по три дана око Нове године бораве у Бањалуци, али то и не чуди будући да годинама уназада имамо добар и квалитетан садржај, како на Тргу Крајине, тако и у угоститељским локалима”, казао је Татић за “Независне”.

Према његовим ријечима, туристи који бораве у РС доприносе већој заради не само угоститељским објектима, него и другим привредним гранама.

“С обзиром на нашу мртву привреду, од гостију који долазе, а то више није на стотине већ на хиљаде, корист имају и трговине, што је сигурно јако добра и позитивна ствар”, истиче Татић и додаје да, поред Бањалуке, туристи желе да посјете и Требиње, али да с осталим општинама ситуација није баш сјајна.

Из Туристичке организације града Требиње истичу да сваке године за новогодишње празнике највише гостију имају из региона, односно из Словеније, Србије, Хрватске и Црне Горе.

“Трудимо се да разним садржајима привучемо што више гостију, али и да наши сугађани остану да новогодишње празнике прослављају управо у нашем граду”, казали су из требињске Туристичке организације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана