Slobodan Gavranović, gradonačelnik Banjaluke: Još saniramo štetu od poplava

Igor Pilipović
Slobodan Gavranović, gradonačelnik Banjaluke: Još saniramo štetu od poplava

Banjaluka - I danas saniramo posljedice katastrofalnih poplava, koje su nas zadesile u maju i avgustu 2014. godine.

Zajedno sa ulaganjima u infrastrukturu i hitne mjere, grad je odmah nakon poplava direktno uložio 4,5 miliona KM kako bi poboljšao stanje na terenu. Bili smo jedina lokalna zajednica koja je direktno izdvojila jednokratne novčane pomoći našim sugrađanima u ukupnom iznosu od 1,5 miliona KM.

 

Ovo je izjavio gradonačelnik Slobodan Gavranović osvrćući se na period neposredno poslije katastrofalnih poplava.

 - Osim pomoći u hrani, vodi, higijenskim i sanitarnim sredstvima, koja je dijeljena tokom i odmah poslije poplava, obezbijeđena je i jednokratna novčana pomoć iz budžeta grada, koju je dobilo je 1.077 lica, koja su pretrpjela štetu u majskim poplavama i 45 lica koja su pretrpjela štetu u avgustovskim bujičnim poplavama. Za te namjene izdvojeno je 1.162.900 KM - kazao je Gavranović.

Napomenuo je da je podijeljeno 2.200 platnih kartica iz Fonda solidarnosti RS.

- Za učenike i studente iz porodica ugroženih poplavom ili klizištem obezbijeđene su stipendije i oni su oslobođeni i troškova upisa u školsku 2014/2015. godinu. Takođe, poplavljeni su oslobođeni plaćanja poreza na nepokretnosti u 2014. godini, a samostalni preduzetnici, koji su podnosili zahtjeve za trajni i privremeni prestanak djelatnosti, bili su oslobođeni plaćanja gradske administrativne takse - naglasio je Gavranović.

Prema njegovim riječima, sanirano je više desetina klizišta nastalih tokom majskih i avgustovskih poplava, a urađena je i privremena sanacija nasipa u Česmi.

- U toku je izgradnja novog mosta preko rijeke Vrbanje u Česmi čija je vrijednost 1.742.470 KM. Takođe, izgrađena je i saobraćajnica Veljka Mlađenovića u koju je uloženo 464.593 KM. To je značajna saobraćajnica, jer povezuje dio grada sa desne obale Vrbanje i Vrbasa sa centrom. Grad je u saradnji sa UNDP-om putem programa EU za oporavak od poplava, sanirao 100 stambenih objekata u Lazarevu. Pored tih stambenih jedinica, koje su bile obuhvaćene fazom prioritetne sanacije, sanirano je još 100 poplavljenih kuća - istakao je Gavranović.

Još jednom je naglasio da su klizišta predstavljala veliki problem, jer dok su jedna sanirana, pojavljivala su se druga.

- U radove na ove tri lokacije uloženo je oko 650.000 KM. Jedno od većih klizišta je sanirano u ulici Manjačkih ustanika. U ulici Veljka Mlađenovića podzemne vode odnijele su pola saobraćajnice. Takođe i u ulici Zdravka Dejanovića zabilježeno je nekoliko klizišta i do sada smo u njihovu sanaciju uložili blizu 200.000 KM. Još bih napomenuo da je početkom godine izvršena sanacija klizišta u Bilećkoj i ulicama Braće Miletić, Karađorđeva i Uroša Drenovića, koja su bila predviđena za sanaciju u 2015. godini. U te radove uloženo je 193.000 KM - kaže Gavranović.  Napomenuo je da na red treba da dođe klizište na lokaciji Krčmarice - Kasarna.

- U toku je javna nabavka i kada bude izabran izvođač, biće pristupljeno radovima - zaključio je Gavranović.

Trajno zbrinjavanje

Slobodan Gavranović je naglasio da grad planira rješavanje trajnog stambenog zbrinjavanja šest porodica čije su kuće stradale u klizištima.

- U toku je stvaranje mogućnosti za izgradnju tih šest kuća na parcelama koje bi obezbijedio grad budući da su potencijalni korisnici iz kategorija socijalno ugroženog stanovništva, naglasio je gradonačelnik i dodao da bi to bio zajednički projekat grada, Fonda solidarnosti RS i UNDP-a - rekao je Gavranović.

Šteta 75 miliona KM

Gradonačelnik je istakao koliki su udarac poplave zadale gradu i kolike su posljedice ostavile iza sebe.

- Šteta od katastrofalnih poplava na području grada bila je ogromna. Procijenjena je na oko 75 miliona KM. Pod vodom i sa oštećenjima u majskim poplavama bilo je više od 2.200 domaćinstava i oko 330 privrednih subjekata u 25 mjesnih zajednica. Ova prirodna kataklizma zaustavila je neke od započetih projekata, ali nije ih prekinula - kazao je Gavranović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana