Слободан Гаврановић, градоначелник: Бањалука уређен и финансијски стабилан град

Весна Поповић
Слободан Гаврановић, градоначелник: Бањалука уређен и финансијски стабилан град

Бањалука је уређен и чист град у коме комуналне и друге функције нису биле доведене у питање, без обзира на потешкоће с којима смо се суочавали.

Једна смо од најстабилнијих локалних заједница када су у питању финансије. Стабилизовали смо буџет, изашли смо из високог  дефицита и отплатили око 100 милиона КМ кредита који је потрошен на убрзан развој града и изградњу инфраструктуре.

Рекао је то у интервјуу градоначелник Слободан Гаврановић, сумирајући у најкраћем резултате остварене током свог мандата. 

* ГЛАС: Како град изгледа данас, послије четири године Вашег обављања функције градоначелника?

ГАВРАНОВИЋ: Много тога је урађено. Завршили смо велики KfW пројекат изградње канализационог и водоводног система, као и Централно гробље у Врбањи. Саниран је дио тврђаве Кастел, изграђене двије топлане, отворено неколико нових вртића… Дугорочним мјерама усмјереним на јачање финансијске дисциплине и свођењем потрошње на реалне оквире, дошли смо до тога да смо 2015. годину завршили са суфицитом од 6,5 милиона КМ. Буџет је потпуно солвентан и на рачуну града имамо на располагању више средства него што су обавезе града за плаћање и тај тренд треба одржати.

* ГЛАС: Каква је Ваша визија будућег развоја града?

ГАВРАНОВИЋ: Много тога је започето што треба даље наставити градити. Неки од пројеката ће морати чекати боља времена, али нисмо од њих одустали, само смо успорили динамику њихове реализације. Ушли смо у реализацију пројекта Пословне зоне Рамићи, у коју смо уложили више од осам милиона КМ. Могућности за развој су велике.

* ГЛАС: Колико је урађено на побољшању услова живота грађана?

ГАВРАНОВИЋ: Град је добио нове амбуланте на Кочићевом вијенцу, у Борковићима и Бочцу, а у току је изградња објекта у Доњим Колима. Изграђена су 284 стана за борачке категорије која су предата корисницима. Започели смо ревитализацију тврђаве Кастел и у то је уложено око десет милиона КМ. Изградили смо по једну топлану на Кочићевом вијенцу и на Старчевици, како бисмо побољшали квалитет гријања. Осим тога, Бањалука је једна од ријетких локалних заједница која годишње стипендира око 1.100 студената и ђака. Санирали смо постојеће спортске објекте али, иако смо планирали, није било реално да изградимо нове, јер није било довољно средстава. Без обзира на то, ипак издвајања за спорт годишње износе око четири милиона КМ. Нисмо санирали Бански двор, али урадили смо пројектну документацију која је коштала око 30.000 КМ. Планирали смо изградњу већег броја вртића и то треба да буде један од приоритетних задатака.

* ГЛАС: Чиме сте посебно задовољни?

ГАВРАНОВИЋ: Почели смо са пројектом "Управљање имовином града". Он ће показати шта је имовина града, у каквом је стању и на бази тога ћемо моћи донијети праве пословне одлуке. Након поплава 2014. године, захваљујући доброј организацији служби, град је за само неколико дана очишћен. Средства из буџета смо усмјерили за отклањање посљедица поплава, а међу њима је велики број клизишта. Сигуран сам да је Бањалука једина локална заједница у региону која је из буџета поплављеним грађанима додијелила новац за санацију домова. У помоћ УНДП-а смо успјели санирати 200 стамбених јединица, а поред тога направили смо напредак и данас умјесто 180 припадника Цивилне заштите имамо више од 1.200 и једну од најквалитетнијих опрема у овој области.

* ГЛАС: Шта су горући проблеми у граду?

ГАВРАНОВИЋ: Канализациони систем недостаје у великом дијелу града, а треба настави са санацијом штете од поплава из 2014. године. Ту је и ревитализација система гријања у технолошком и економском смислу. За четири године смо показали да се и у оваквом стању "Топланом" може  ефикасно управљати јер смо остварили уштеде од 16 милиона КМ.

* ГЛАС: Колики је напредак постигнут на путној инфраструктури? 

ГАВРАНОВИЋ: Модернизовали смо саобраћајнице у оквиру наших могућности, било је планова за радове већег обима, али смо се морали уклопити у постојеће буџете. Изградили неколико кружних раскрсница које су се показале као најбољи модел регулације саобраћаја. Хтјели смо да изградимо и кружне раскрснице код "Сирана", код "Леснине" и на Ребровцу, али су оне у надлежности "Путева РС". Покушали смо у разговорима с њима да покренемо њихову изградњу, али они нису имали довољно новца за те намјене.

* ГЛАС: Шта чека Вашег насљедника?

ГАВРАНОВИЋ: Треба сагледати стање финансија и да планира трошење буџетских средстава у реалним оквирима. Сваке године из мјесних заједница добијемо приоритете вриједне неколико градских буџета. Ако имате захтјеве вриједне 200 милиона КМ, а имате на располагању осам милиона КМ, онда је тешко издвојити приоритете и ускладити све захтјеве грађана са могућностима буџета. Треба радити на механизмима да Бањалука дође до више новца из властитих извора и стављањем ресурса града у функцију.

Волим правну струку

* ГЛАС: Чиме ћете се даље бавити?

ГАВРАНОВИЋ: Не знам. Волим своју правну струку. Моја жеља је увијек била да нешто радим за себе и своју породицу,  да сам себи будем послодавац и да само себи полажем рачуне.

Скупштина

* ГЛАС: Како коментарише рад Скупштине града?

ГАВРАНОВИЋ: Није био на висини задатка. Први пут у посљедњих 15 година Бањалука је имала блокаду у градском парламенту. Поједине сједнице су прекидане, на појединим се нисмо могли усагласити. Било је проблема у функционисању клубова, који су требали да ријеше неке проблеме прије него што дођемо на Скупштину. Брали су се јефтини политички поени и правила драма гдје није било потребе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана