Славиша Сандић, начелник Одјељења за саобраћај и путеве града Бањалука: Нови Зелени мост је дио новог саобраћајног прстена

ATV
Славиша Сандић, начелник Одјељења за саобраћај и путеве града Бањалука: Нови Зелени мост је дио новог саобраћајног прстена

Бањалука - Очекујемо да до 20 фебруара имамо израђен главни пројекат и да дефинитивно знамо како ће нови Зелени мост изгледати. Рекао је ово гостујући у емисији Бањалучка хроника начелник Одјељења за саобраћај и путеве града Бањалука, Славиша Сандић

"Оно што је извјесно, мост ће имати двије саобраћајне траке, са пјешачким стазама, бициклистичким стазама, раздјељни појас, ширина моста је 14 метара, распон осамдесет метара, предвиђено је да на средини моста имамо видиковац који ће гледати на градску плажу, атрактивну расвјету...Захтјеви који су постављени пред пројектанте је да мост буде функционалан, да буде лијеп за око јер се ради о једном типичном градском мосту, и наравно очекујемо да не буде скуп, а имамо прва увјеравања пројектаната да ће бити тако."

Чим буде готов  главни пројекат, слиједи јавна набавка, па се очекује да изградња моста почне у јуну мјесецу ове године. Предвиђено је да градња моста траје четири до пет мјесеци, а циљ је да до краја године мост буде у функцији.

"Градоначелник је овластио Одјељење за финансије да пронађе најприхватљивији модус за финансирање изградње новог моста преко ријеке Врбасу у Обилићеву, да ли је то кредитно задужење или емисија обвезница, па  ми очекујемо да ових дана буде представљен модел финансирања"  каже Сандић напомињући да је изградња Зеленог моста дио једног великог пројекта изградње саобраћајног прстена око града очекујући да ће радови на изградњи споја источног транзита бити окончани у складу са предвиђеним роковима. 

"Понудићемо Путевима Српске да потпишемо споразум и за ову годину, који су то инфраструктурни пројекти које намјеравамо да радимо заједно. Један од њих је наставак изградње споја источног транзита, од Крфске улице, изнад Наприједовог стадиона до улице Гаврила Приницпа. Даље је предвиђено да се саобраћајни прстен наставља преко новог Зеленог моста, Козарском улицом све до Космоса, гдје би био спој са западним транзитом. Сигурни смо да би овај пројекат допринио саобраћајном  растерећењу"  каже Сандић .

Говорећи о мостовима на подручју града, Сандић је нагласио да се тренутно ради на поправци висећег моста у Пријечанима, којег је Град у неисправном стању преузео у децембру прошле године од Вода Српске. Град је, према Сандићевим ријечима обезбиједио 80 000 КМ, радове изводе Приједорпутеви и планирано је да у априлу, коначно овај висећи мост буде стављен у функцију.  Он је напоменуо да је ових дана завршена обнова моста преко ријеке Врбас у Крминама, моста у Бронзаном Мајдану, а да је ове године планирана изградња моста преко ријеке Драгочајке у Драгочају.

Говорећи о кружним раскрсницама он је нагласио да ће Путеви Српске поред кружног тока на Ребровцу, градити и кружну раскрсницу код Делта цитџ тржног центра на транзиту, а да Град Бањалука планира градњу још три кружна тока, два у Борику и једног  код зграде СУП-а.

Говорећи о улагањима у путну инфраструктуру, Сандић је нагласио да изградња пута према Пријечанима, иако је ријеч о веома захтјевној траси, и непредвиђеној замјени водоводних цијеви, ипак тече доста брзо те да би у априлу и ова дионица требала бити завршена. Нагласио је да је ове године приоритет  изградња 1200 м улице према Мотикама, наглашавајући да би, уколико не буде неких непредвиђених проблема, и након рјешавања имовинско-правних односа, градња могла почети у другој половини ове године. Он је за идућу седмицу, заједно са Јединицом за имплементацију пројекта,  најавио  почетак радова на изградњи улице Петра Великог у Чесми, на потезу од моста до цркве.

На крају, Сандић је гостујући у емисији Бањалучка хроника рекао да би радови на изградњи шеталишне зоне у популарном Паркићу у центру Бањалуке требали бити окончани десетог фебруара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана