Slaviša Sandić: Novim mostovima rješavamo probleme u saobraćaju u Banjaluci

ELTA TV
Slaviša Sandić: Novim mostovima rješavamo probleme u saobraćaju u Banjaluci

Banjaluka - Most u Srpskim Toplicama jedan je od najvažnijih strateških projekata čija će realizacija početi iduće godine, rekao je gostujući u emisiji Banjalučka hronika ELTA TV, Slaviša Sandić, načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve grada Banjaluka.

“Postojeći most u Srpskim Toplicama, koji je za sada most sa jednom saobraćajnom trakom, biće  pretvoren u pješački most. Postoji načelni dogovor sa novim vlasnikom banje. Zotović je kupio banju, tako da je stigla ponuda da se taj most u njihovoj blizini pretvori u pješački most. Grad će nekih 220 metara uzvodno, u skladu sa regulacionim planom, izgraditi most za dvosmjerni motorni saobraćaj i sa jednom pješačkom trakom”, rekao je Sandić.

Trenutno Gradska administracija preduzima prve korake u vezi  izgradnje ovog mosta, a to su urbanističko – tehnički uslovi.  Nakon toga, slijedi izrada projektne dokumentacije, rješavanje imovinsko – pravnih odnosa,  te izbor izvođača, kaže Sandić i dodaje:

“Kada je riječ o finansiranju, mi smo u načelu i dobili saglasnost gradonačelnika da idemo u realizaciju tog projekta. Da li će on biti finansiran kroz redovna budžetska sredstva ili na osnovu dodatnih budžetskih sredstava, mi u ovom trenutku ne znamo. Ali, ono što je sigurno jeste da će Odjeljenje biti spremno za realizaciju ovog projekta”.

Pored ovog, u planu je izgradnja mosta i u naselju Dolac. U pitanju je izuzetno značajan i zahtjevan infrastrukturni projekat, kazao je Sandić.

“Pored toga što ovaj most treba da ima svoju funkciju, nastojaćemo da taj most bude jedno arhitektonsko obilježje grada. Zbog toga razmišljamo da na jednom međunarodnom konkursu povjerimo ovaj posao i dobijemo nekoga ko bi radio idejno rješenje tog mosta. Pored toga, naravno,  on ima izuzetno značajnu saobraćajnu funkciju. Izgradnjom ovog mosta, mi trajno, kvalitetno i potpuno povezujemo dvije obale Vrbasa, velika gradska naselja,”  ističe načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve.

Realizacijom ovih projekata, saobraćajne gužve postaće prošlost. Stavljanjem u funkciju još jednog mosta – onog koji se gradi na lokaciji starog Zelenog, saobraćaj će se bitno rasteretiti, rekao je Sandić.

“Realno rečeno, kasni se sa predviđenom dinamikom izgradnje ovog mosta. Ipak, mi smo zadovoljni. Radovi teku prilično dobro. Bilo je i nekih izmjena u samoj projektnoj dokumentaciji. Trenutno je izveden desni obalni stub, zavšravaju se radovi na centralnom stubu, a treba da počnu radovi i na lijevom obalnom stubu. Montira se   konstrukcija koja bi trebala da prenese nosače na sam most. Ono što se mi nadamo jeste da izvođač iskoristi ove povoljne vremenske uslove”, navodi Sandić.

Osim gradnje mostova preko Vrbasa, u planu je i nastavak izgradnje istočnog tranzita, kaže prvi čovjek gradskog Odjeljenja za saobraćaj i puteve.  

Mi ovih dana šaljemo urgenciju Putevima RS da ponove javnu nabavku. Mi smo uradili svoj dio posla – riješili smo imovinsko – pravne odnose, koji su bili decenijski problem tog prostora. Postoji projekat, koji je dostavljen Putevima RS. Očekujemo da na osnovu sporazuma,  Putevi što prije izaberu izvođača i krenu u realizaciju tog projekta”, kaže Slaviša Sandić.

Veliki projekti na kojima će se raditi jeste i Ulica Aleksandra Karađorđevića, ali i izgradnja Šargovačke ulice.  Ove godine dosta se radilo na izgradnji kružnih raskrsnica. Najavljene su još dvije – kod Sirana i kod Delte. Za oba kružna toka, dokumentacija je pripremljena. Jedno od najznačajnijih saobraćajnih čvorišta, koje je u planu da se riješi,  jeste ono kod Lesnine. I za sve ljubitelje biciklizma – dobra vijest. U planu je i izgradnja novih, biciklističkih staza, zaključio je gostujući u emisiji Banjalučka hronika ELTA TV, Slaviša Sandić, načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve grada Banjaluka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana