Славиша Сандић: Новим мостовима рјешавамо проблеме у саобраћају у Бањалуци

ELTA TV
Славиша Сандић: Новим мостовима рјешавамо проблеме у саобраћају у Бањалуци

Бањалука - Мост у Српским Топлицама један је од најважнијих стратешких пројеката чија ће реализација почети идуће године, рекао је гостујући у емисији Бањалучка хроника ЕЛТА ТВ, Славиша Сандић, начелник Одјељења за саобраћај и путеве града Бањалука.

“Постојећи мост у Српским Топлицама, који је за сада мост са једном саобраћајном траком, биће  претворен у пјешачки мост. Постоји начелни договор са новим власником бање. Зотовић је купио бању, тако да је стигла понуда да се тај мост у њиховој близини претвори у пјешачки мост. Град ће неких 220 метара узводно, у складу са регулационим планом, изградити мост за двосмјерни моторни саобраћај и са једном пјешачком траком”, рекао је Сандић.

Тренутно Градска администрација предузима прве кораке у вези  изградње овог моста, а то су урбанистичко – технички услови.  Након тога, слиједи израда пројектне документације, рјешавање имовинско – правних односа,  те избор извођача, каже Сандић и додаје:

“Када је ријеч о финансирању, ми смо у начелу и добили сагласност градоначелника да идемо у реализацију тог пројекта. Да ли ће он бити финансиран кроз редовна буџетска средства или на основу додатних буџетских средстава, ми у овом тренутку не знамо. Али, оно што је сигурно јесте да ће Одјељење бити спремно за реализацију овог пројекта”.

Поред овог, у плану је изградња моста и у насељу Долац. У питању је изузетно значајан и захтјеван инфраструктурни пројекат, казао је Сандић.

“Поред тога што овај мост треба да има своју функцију, настојаћемо да тај мост буде једно архитектонско обиљежје града. Због тога размишљамо да на једном међународном конкурсу повјеримо овај посао и добијемо некога ко би радио идејно рјешење тог моста. Поред тога, наравно,  он има изузетно значајну саобраћајну функцију. Изградњом овог моста, ми трајно, квалитетно и потпуно повезујемо двије обале Врбаса, велика градска насеља,”  истиче начелник Одјељења за саобраћај и путеве.

Реализацијом ових пројеката, саобраћајне гужве постаће прошлост. Стављањем у функцију још једног моста – оног који се гради на локацији старог Зеленог, саобраћај ће се битно растеретити, рекао је Сандић.

“Реално речено, касни се са предвиђеном динамиком изградње овог моста. Ипак, ми смо задовољни. Радови теку прилично добро. Било је и неких измјена у самој пројектној документацији. Тренутно је изведен десни обални стуб, завшравају се радови на централном стубу, а треба да почну радови и на лијевом обалном стубу. Монтира се   конструкција која би требала да пренесе носаче на сам мост. Оно што се ми надамо јесте да извођач искористи ове повољне временске услове”, наводи Сандић.

Осим градње мостова преко Врбаса, у плану је и наставак изградње источног транзита, каже први човјек градског Одјељења за саобраћај и путеве.  

Ми ових дана шаљемо ургенцију Путевима РС да понове јавну набавку. Ми смо урадили свој дио посла – ријешили смо имовинско – правне односе, који су били деценијски проблем тог простора. Постоји пројекат, који је достављен Путевима РС. Очекујемо да на основу споразума,  Путеви што прије изаберу извођача и крену у реализацију тог пројекта”, каже Славиша Сандић.

Велики пројекти на којима ће се радити јесте и Улица Александра Карађорђевића, али и изградња Шарговачке улице.  Ове године доста се радило на изградњи кружних раскрсница. Најављене су још двије – код Сирана и код Делте. За оба кружна тока, документација је припремљена. Једно од најзначајнијих саобраћајних чворишта, које је у плану да се ријеши,  јесте оно код Леснине. И за све љубитеље бициклизма – добра вијест. У плану је и изградња нових, бициклистичких стаза, закључио је гостујући у емисији Бањалучка хроника ЕЛТА ТВ, Славиша Сандић, начелник Одјељења за саобраћај и путеве града Бањалука.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана