Slavine ponovo suve u šest banjalučkih naselja

Vesna Popović
Slavine ponovo suve u šest banjalučkih naselja

Banjaluka - Više hiljada stanovnika juče je ponovo ostalo bez vode, jer je klizište uz magistralni put u Srpskim toplicama prouzrokovalo pucanje cjevovoda.

Kao i prethodnog vikenda, kada su bez vode ostali 24 sata, slavine su i juče bile suve u Srpskim toplicama, na Kočićevom vijencu, Pobrđu, Karanovcu, u naselju Đure Đakovića, te u nižim zonama Lauša.

Kako bi se spriječilo stalno pucanje cijevi, potrebno je trajno sanirati klizište, ali v.d. direktora „Puteva RS“ Nenad Nešić nije mogao reći kada će to tačno biti urađeno, ni koji je obim radova potreban da bi se taj problem riješio.

- Čekamo da „Vodovod“ sanira kvar, pa da pristupimo rješavanju tog problema. Od toga o kakvom klizištu je riječ i kakvi su problemi zavisiće koliko će trajati radovi - rekao je Nešić.

Dodao je da će „Putevi RS“ obezbijediti odvijanje saobraćaja na tom magistralnom putu jednom trakom naizmjenično, te da je kao privremena mjera već nasut dio klizišta.

V.d. direktora „Vodovoda“ Zoran Popović tvrdi da je klizište uzrok kvarova koji se u posljednje vrijeme dešavaju na tom dijelu vodovodne mreže.

- Radnici „Vodovoda“ posljednjih dana otklanjaju kvarove, ali ne možemo uraditi posao do kraja dok se ne dogovorimo sa „Putevima RS“, koji treba trajno da saniraju klizište. Kada oni budu sanirali klizište, tada možemo promijeniti i dotrajale cijevi - kazao je Popović.

Prema njegovim riječima, juče je bilo više kvarova na mreži, a oni su trebali biti sanirani do kraja tog dana, čime bi se snabdijevanje građana vodom u tim naseljima normalizovalo.

Gradonačelnik Igor Radojičić  rekao je da će na toj lokaciji najvjerovatnije biti potreban veći zahvat.

- Stabilizacija klizišta je često komplikovana i ponekad podrazumijeva krupne radnje. Znam da to nije utjeha građanima koji ostaju bez vode, ali to je jedan od nepredvidivih elemenata u ovakvim situacijama - naveo je Radojičić.

Predsjednik MZ Srpske toplice Radivoje Račić kazao je da se mještani snalaze kako znaju i umiju.

- Vodu uglavnom donose sa izvora. Ne preostaje nam ništa drugo nego da čekamo da nadležni taj problem riješe - naveo je Račić.

Kazao je da su se problemi sa klizištem na toj lokaciji pojavili 2014. godine poslije poplava.

  • Nakon toga su nešto popravljali, ali vjerovatno to nije dobro urađeno, pa se zemlja opet pokrenula - naveo je Račić.

Škola u Mišinom Hanu

Igor Radojičić se nada da bi problem grijanja u osnovnoj školi u Mišinom Hanu uskoro mogao biti riješen.

- Ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević u utorak je bio u toj školi i razgovarao sa roditeljima i upravom. Obavijestio ih je da su na putu rješavanja problema. Osnovne škole su u nadležnosti Republike, grad je tu da priskoči u pomoć ako ovaj problem ne bude riješen na republičkom nivou - naveo je Radojičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana