Славине поново суве у шест бањалучких насеља

Весна Поповић
Славине поново суве у шест бањалучких насеља

Бањалука - Више хиљада становника јуче је поново остало без воде, јер је клизиште уз магистрални пут у Српским топлицама проузроковало пуцање цјевовода.

Као и претходног викенда, када су без воде остали 24 сата, славине су и јуче биле суве у Српским топлицама, на Кочићевом вијенцу, Побрђу, Карановцу, у насељу Ђуре Ђаковића, те у нижим зонама Лауша.

Како би се спријечило стално пуцање цијеви, потребно је трајно санирати клизиште, али в.д. директора „Путева РС“ Ненад Нешић није могао рећи када ће то тачно бити урађено, ни који је обим радова потребан да би се тај проблем ријешио.

- Чекамо да „Водовод“ санира квар, па да приступимо рјешавању тог проблема. Од тога о каквом клизишту је ријеч и какви су проблеми зависиће колико ће трајати радови - рекао је Нешић.

Додао је да ће „Путеви РС“ обезбиједити одвијање саобраћаја на том магистралном путу једном траком наизмјенично, те да је као привремена мјера већ насут дио клизишта.

В.д. директора „Водовода“ Зоран Поповић тврди да је клизиште узрок кварова који се у посљедње вријеме дешавају на том дијелу водоводне мреже.

- Радници „Водовода“ посљедњих дана отклањају кварове, али не можемо урадити посао до краја док се не договоримо са „Путевима РС“, који треба трајно да санирају клизиште. Када они буду санирали клизиште, тада можемо промијенити и дотрајале цијеви - казао је Поповић.

Према његовим ријечима, јуче је било више кварова на мрежи, а они су требали бити санирани до краја тог дана, чиме би се снабдијевање грађана водом у тим насељима нормализовало.

Градоначелник Игор Радојичић  рекао је да ће на тој локацији највјероватније бити потребан већи захват.

- Стабилизација клизишта је често компликована и понекад подразумијева крупне радње. Знам да то није утјеха грађанима који остају без воде, али то је један од непредвидивих елемената у оваквим ситуацијама - навео је Радојичић.

Предсједник МЗ Српске топлице Радивоје Рачић казао је да се мјештани сналазе како знају и умију.

- Воду углавном доносе са извора. Не преостаје нам ништа друго него да чекамо да надлежни тај проблем ријеше - навео је Рачић.

Казао је да су се проблеми са клизиштем на тој локацији појавили 2014. године послије поплава.

  • Након тога су нешто поправљали, али вјероватно то није добро урађено, па се земља опет покренула - навео је Рачић.

Школа у Мишином Хану

Игор Радојичић се нада да би проблем гријања у основној школи у Мишином Хану ускоро могао бити ријешен.

- Министар просвјете и културе РС Дане Малешевић у уторак је био у тој школи и разговарао са родитељима и управом. Обавијестио их је да су на путу рјешавања проблема. Основне школе су у надлежности Републике, град је ту да прискочи у помоћ ако овај проблем не буде ријешен на републичком нивоу - навео је Радојичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана