Скупштина града Бањалуке: Кружни токови и подземне гараже смањују гужве

Весна Поповић
Скупштина града Бањалуке: Кружни токови и подземне гараже смањују гужве

Бањалука - Заштита историјских грађевина и зеленила, те планско рјешавање горућих инфраструктурних проблема кроз градњу саобраћајница, паркинга и кружних токова су приоритети које ће рјешавати Савјет за израду урбанистичког плана града.

Градски архитекта Иван Рашковић је у паузи јучерашњег засједања Скупштине града истакао да су одборници разматрали одлуку о именовању тог савјета.

- Ако добијемо њихово повјерење, формираћемо смјернице за израду урбанистичког плана за 15 дана. Након тога иде тендер за избор фирме која ће бити задужена за тај посао, а Савјет ће пратити квалитет израде плана - казао је Рашковић.

Навео је да је Бањалука град зеленила које треба очувати. 

- Скуп историјских грађевина, које чине изложбу архитектуре на отвореном, треба одржати и развијати као концепт који ће бити прилагођен данашњем времену - навео је Рашковић.

Казао је да загушења у саобраћају треба ријешити кроз планирање градње саобраћајница и кружних токова.

- Паркирање треба премјестити у подземне гараже чиме ће се ослободити надземне површине за друге намјене - навео је Рашковић.

Градоначелник Игор Радојичић је рекао да задовољан саставом Савјета за израду урбанистичког плана. Казао је да градски архитекта није у радном односу у Градској управи, већ да је запослен на факултету у Београду.

- Договорили смо се да радимо до краја године. Уколико обје стране буду задовољне уговором о дјелу ће бити одређена његова примања - додао је Радојичић.

Према његовим ријечима, одборници ће разматрати и одлуке којим се почиње реструктурисање дуга старе "Топлане".

- Желимо да отплату дуга од 12 милиона КМ распоредимо на дужи период - навео је Радојичић и додао да ће ова топлана загријавати град до изградње нове, те да су обезбијеђене довољне количине мазута за почетак сезоне.

У првом дијелу јучерашњег засједања највише расправе је било у вези са измјеном Пословника Скупштине града. Примједбе одборника су биле усмјерене на дефиницију одборничке групе која би према планираним новинама требало да има најмање два члана. Одборници већином опозиције, а и појединци из позиције, питали су се како у групи могу бити два члана. Тврдили су да два члана чине пар, а не групу.

Исти тим до краја мандата

Одборници су јуче одлучивали о именовању начелника, а Радојичић је рекао да је његов приједлог био да тим који је 1. јануара почео да ради остане у истом саставу.

- Започето је више од 30 пројеката и мислим да су досадашњи резултати врло добри и да овај тим може да изнесе ове четири године са одличним резултатима - истакао је Радојичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана