Скупштина града Бањалука усвојила нацрт буџета за идућу годину од 131.615.000 КМ

Срна
Скупштина града Бањалука усвојила нацрт буџета за идућу годину од 131.615.000 КМ

Бањалука - Скупштина града Бањалуке усвојила је данас Нацрт градског буџета за идућу годину од 131.615.000 КМ и упутила га у јавну расправу.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да је Нацрт буџета отприлике у истом оквиру на којем је основни буџет ове године.

Радојичић је рекао да је из буџета за наредну годину планиран наставак низа пројеката водоснабдијевања, затим око 800.000 КМ за доградњу и реконструкцију вртића у граду, те изградња новог вртића, као и више од милион КМ за реконструкцију и обнову саобраћајница.

Према његовим ријечима, око 19 милиона КМ планирано је за капитална улагања наредне године.

Радојичић је напоменуо да се чека завршетак преговора са Европском банком за обнову и развој о већем кредиту по повољном аражману за износ од 20 милиона КМ у двије транше, у више година повлачења, који би се односио на водоснабдијевање и на мостове.

“Ријеч је о капиталним пројектима који се не могу финансирати само из буџета, јер су веома велики износи”, навео је Радојичић и изразио очекивање да би ова средства могла бити оперативна у мају наредне године.

На сједници градског парламента данас је усвојен и други ребаланс овогодишњег буџета, којим је буџет за ову годину повећан за 2,7 милиона КМ.

Радојичић је навео да ће град ову годину завршити са више од 30 милиона КМ улагања у капиталне пројекте, што ће бити једна од рекордних година за Бањалуку.

Предсједник Скупштине града Бањалука Зоран Талић је рекао да кроз буџет за наредну годину Градска управа не запоставља друштвену, привредну и развојну, као и социјалну компоненту.

Он сматра да Нацрт буџета за наредну годину сигурно може задовољити све потребе града.

Талић је рекао да ће се Приједлог буџета града за наредну годину наћи пред одборницима на сједници 26. децембра.

На данашњој сједници Скупштине града донесена је одлука о нивоу буке приликом одржавања јавних манифестација.

Одлука ће до краја фебруара идуће године бити у експерименталној фази, гдје ће бити вршена мјерења и упозоравани они које прекрше те нормативе, а од марта ће, онима који буду кршили одредбе одлуке, бити изрицане казне.

Усвојено је и низ одлука о утврђивању назива 29 улица у граду, па ће тако ће по Милунки Савић, српској хероини Великог рата и жени са највише одликовања у историји ратовања, бити названа улица у насељу Ада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана