Школе предухитриле несташицу огрева

Сања Амиџић
Школе предухитриле несташицу огрева

Бањалука - Несташица огрева на тржишту неће се одразити на школе које имају властите котловнице, јер су ове образовне установе дрва, угаљ и друге енергенте набавиле на вријеме.

Према ријечима директора школа ученици ће ове зиме имати топле учионице, јер је припремљено довољно енергената за хладне дане. Иако је сезона гријања званично почела 16. октобра, у школама у сеоским насељима су и прије тога биле загријаване учионице, јер су се јутарње температуре спуштале до само неколико степени изнад нуле. Директорица ОШ "Свети Ћирило и Методије" у Пискавици Борка Граховац је рекла да су за зиму спремили угаљ, а ових дана очекују да пристигну и дрва.

- Купили смо око 30 тона угља и надамо се да ће то бити довољно - казала је Граховчева.

Хладне дане спремно дочекује и ОШ "Петар Кочић" у Колима те подручне школе у Стричићима, Павићима и Конотарима.

- Котлове и цијеви у централној школи провјерили смо још прије десетак дана и све је уредно. Дрва и угаљ смо набавили, тако да смо спремни за зиму у свим нашим објектима - казала је директорица ове образовне установе Дубравка Босанчић и додала да су учионице почели гријати и прије 16. октобра.

Слична ситуација је и у ОШ "Станко Ракита" у Врбањи, гдје су набавили дрва, а угаљ очекују сваког дана.

- Што се тиче гријања спремно дочекујемо зиму. Прије седам дана почели смо ујутро да гријемо учионице, јер су јутра била хладна - казао је директор школе Миленко Дујаковић.

Директор ОШ "Свети Сава" на Лаушу Мирослав Попржен каже да је угаљ за централну школу стигао, као и дрва и угаљ за подручну школу у Павловцу.

- До сада нисмо загријавали учионице јер није било потребе, али када дође хладније вријеме ми смо спремни - казао је Попржен.

Иста ситуација је и у ОШ "Бранислав Нушић" у Српским топлицама, те у подручној школи у Доњим Колима.

- Централна школа грије се на лож-уље и оно је набављено, док смо у Доњим Колима спремили дрва. За нас нема зиме - казала је директорица школе Стана Никодиновић-Митровић.

Нередовна исплата

У појединим основним школама, које се самостално грију, тврде да су протеклих година на почетку другог полугодишта имали проблема са набавком огрева, јер новац за дрва и угаљ надлежно министарство није на вријеме исплаћивало добављачима.

Међутим, проблем је превазиђен, јер су добављачи излазили у сусрет и школама енергент испоручивали "на чекање". У овим образовним установама се надају да ове зиме неће доћи у такву ситуацију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана