Школа Иво Андрић изњедрила ђаке за понос

Бранкица Смиљанић
Школа Иво Андрић изњедрила ђаке за понос

Бањалука - Пјесмом и игром дјеца се најљепше радују, а баш тако је обиљежено шест деценија рада Основне школе "Иво Андрић".

У препуној сали Народног позоришта у четвртак увече одржана је свечана академија поводом овог значајног јубилеја школе, која је до рата носила назив ОШ "Браћа Павлић".

- Манифестацију смо назвали "Мостови пријатељства", којом смо жељели да промовишемо нашу прву монографију - казала је директорица школе Жељка Опачић и додала да су манифестацију увеличали пријатељи из Крања, Београда и Новог Сада, те да су овим поводом угостили 24 дјеце.

Круна вечери било је извођење монодраме посвећене нобеловцу Иви Андрићу. На позорници су се смјењивали мали глумци, а аплаузи су се само низали. Осим ђака своја умијећа у глуми показали су и наставници. Подсјећајући на прохујалих шест деценија, између осталог су дочарали и како је било за вријеме великог земљотреса 1969. године.

Градоначелник Игор Радојичић је рекао да је ова школа одувијек имала највише критеријуме, те да и њему није било лако да добије високе оцјене, јер су наставници били строги.

- Дошао сам у средњу школу и кад сам показао своју књижицу, нису се одушевили, али кад сам рекао из које школе долазим, онда су рекли да је то у реду - казао је Радојичић.

Он је нагласио да је поносан на то што је био један од ђака ове школе.

- Међу њима је много учених људи који су на врло важним мјестима у свијету. Школа је на такмичењима увијек постизала изванредне резултате, а у њој су никли бројни спортисти. Школа рукомета је била нарочито добра, а одатле је Рукометни клуб Борац, у својим најбољим годинама "вукао" многе спортске таленте - подсјетио је Радојичић.

Дјевојчица која је имала једну од главних улога у монодрами Јана Кукавица је рекла да се веома дуго припремала за ово вече.

- Није било тешко да све научим напамет, нисам имала трему. Пуно ми значи што сам била дио свега овога. Моја омиљена учитељица је била организатор, па сам све са лакоћом савладала - казала је Кукавица.

У публици је била и Наташа Милашиновић, која је рекла да су се дјеца добро забављала док су се припремала.

- Моја кћерка Марија је глумила књигу у монографији. То је велика част - рекла је ова поносна мајка.

Наставница

Бивша наставница енглеског језика Љерка Божић истакла је да је са нестрпљењем чекала свечану академију.

- Млади људи су инспиративни и они нас носе, као једна дивна ријека. Пуно ми је срце што сам вечерас овдје, то су дивне импресије, једног дивног колектива, рада и времена које сам провела у тој школи, неких 14 година. Поносна сам на ову школу, јер су ученици покупили наше вриједности - рекла је Божићева, те додала да је једна од њених ученица била и пјевачица Марија Шестић, која је увеличала ову прославу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана