Школа Алекса Шантић заблистала послије 62 године

Јасмина Перишић
Школа Алекса Шантић заблистала послије 62 године

Бањалука - Послије 62 године, откада је примила ђаке, Основна школа "Алекса Шантић" у Росуљама први пут се реновира, а ускоро ће бити завршени нова фасада, вањска столарија, кров, олуци те изолација на фискултурној сали и равним крововима.

Радови се одвијају ужурбано, посебно викендом како би што мање била ометана настава.

- Добро смо се организовали па ни радним данима немамо проблема са извођењем наставе. Наша школа је једна од најстаријих у граду и заиста јој је била неопходна санација коју су обезбиједили путем "Пројекта енергетске ефикасности" - рекла је директор школе Татјана Радоја.

Годинама је управа школе аплицирала за разне пројекте како би била реновирана и напокон је успјела у својим тежњама.

- Објекат је стар 62 године и, рецимо, прозори никада нису мијењани. Просторије је у тим условима било врло тешко загријати и дјеци је било хладно. Поред тога, кров нам је био у потпуности пропао па је било крајње вријеме да школу санирамо - испричала је Радоја.

Додала је да су орезали и дрвеће у школском дворишту јер је било прерасло, а на прољеће планирају да офарбају и ограду.

- Средићемо игралиште и посадити цвијеће. Већ сада смо поносни на урађено, а тек то треба да будемо када све што смо планирали буде готово. Ускоро ће школа бљеснути  новим сјајем. Да тако кажем, веселе боје фасаде као и натпис са именом школе већ сада изазивају дивљење и ученика и нас запослених у школи - наглашава Радоја.

Истиче да су код реновирања ријешени приоритети.

- Жеља нам је да у скоријој будућности санирамо и мокре чворове, али и замијенимо паркет у учионицама и ставимо нову унутрашњу столарију. Не би било лоше ни да опремимо учинице новим намјештајем и наставном техником, али о том потом. Задовољни смо и овим што смо до сада постигли - казала је Радоја.

Ђаци су презадовољни изгледом фасаде и школе.

 - Сада имамо најљепшу школу у граду. Заиста је лијепо офарбана свана и надамо се да ће нам и учионице ускоро бити љепше. Сви се радујемо обнови школе јер је досад изгледала помало отужно - казала је ученица која се представила само као Дуња.   

Пројекат

Основна школа "Алекса Шантић" једна је од оних које су ушле у "Пројекат енергетске ефикасности" којим ће бити остварене уштеде у потрошњи енергије, а тиме и смањени трошкови. Пројекат се реализује од средстава кредита Свјетске банке, а путем Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана