Сјечка ускоро грије радијаторе

Весна Поповић
Сјечка ускоро грије радијаторе

Бањалука - Први котлови "Еко топлане" требала би бити пуштени у пробни рад 15. новембра, а у плану је да ово предузеће преузме гријање до краја године.

Рекао је то јуче градоначелник Игор Радојичић након ванредне сједнице Скупштине на којој је прихваћен аранжман са Европском банком за обнову и развој (ЕБРД) којим је град добио кредит од 16,5 милиона КМ за градњу "Еко-топлане". 

- Котлови би сукцесивно били пуштени у функцију. Било би оптимално да "Еко-топлана" преузме гријање 31. децембра, али треба увијек ставити резерву, јер све мора бити технички исправно и повезано - казао је Радојичић.

Напоменуо је да су се кроз аранжман са ЕБРД-ом стекли услови за завршетак инвестиције у "Еко-топлану".

-  Сви су сагласни да је у овом моменту гријање лоше и има много жалби грађана, јер клинички мртва фирма грије град. "Топлана" са више од 80 милиона КМ дуга није способна да било шта ради сама - казао је Радојичић.

Напоменуо је да је због тога била неопходна и друга одлука коју су прихватили одборници, а она се односи на емисију обвезница "Топлане" до 8,5 милиона КМ. Он је додао да ће бити извршено реструктурирање кредита од око пет милиона КМ који у јануару доспијева на наплату.

- Мазута има до почетка децембра, и "Топлана" није у стању да набави нове количине. Ако буде успјешна емисија обвезница други дио тог новца би још мјесец могао помоћи да набаве мазут, плате раднике, струју, воду, кредите и друге трошкове - казао је Радојичић.

Напоменуо је да град овом одлуком спасава своје финансије.

- Жирант смо "Топлани" у износу од 30 милиона КМ које ће враћати град, а не стара "Топлана", јер она нема од чега.  Умјесто да нам идуће године на наплату дође 11 милиона КМ доћи ће четири милиона КМ - навео је Радојичић.

Међу оштријим критичарима ових одлука били су одборници клуба "Слобода" који су напустили засједање прије гласања.

- Код емисије обвезница до 8,7 милиона КМ је остало нејасно куда иде око 3,5 милиона. Ни менаџмент "Топлане" није знао ништа о томе, а одлука се тиче њих - рекао је шеф овог клуба Миленко Јаћимовић који сматра да "Еко-топлана" неће до краја године преузети гријање града.

Вишак 30 радника

Игор Радојичић је рекао да је предвиђено да "Топлана" остане у стању хибернације и да је стечај неприхватљив.

- И даље ћемо користити дио њених капацитета и биће сведена на симболичан број запослених. Дио радника преузима "Еко-топлана", а њих око 30 ће бити технолошки вишак - рекао је Радојичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана