Sječka grije radijatore u Banjaluci od 1. februara

Miloš Vasiljević
Sječka grije radijatore u Banjaluci od 1. februara

Banjaluka - Nova "Eko-toplana" na drvnu sječku bi od 1. februara trebalo potpuno da preuzme grijanje grada, a ovo će biti jedna od glavnih tema koje će se naći na narednoj sjednici gradskog parlamenta, zakazanoj za 31. januar.

Osim o isporuci toplotne energije, na jučerašnjoj sjednici kolegijuma Skupštine grada je najavljeno da će odbornici razmatrati još 28 tačaka dnevnog reda.

Gradonačelnik Igor Radojičić je istakao da se privodi kraju izgradnja nove toplane i na narednoj sjednici biće razmatrane tri odluke kojima se povjerava djelatnost grijanja u gradu novoj toplani.

- Ako 31. januara donesemo ove odluke, od 1. februara bi novo preduzeće "Eko-toplane Banjaluka" preuzelo grijanje grada u punom kapacitetu - rekao je Radojičić.

On je pojasnio da za potrošače kod kojih se obračun vrši po metru kvadratnom neće biti izmjene cijena, kao ni za poslovne prostore kod kojih se obračun vrši po istalisanoj snazi.

- Mijenja se cijena samo kod potrošača koji imaju ugrađene kalorimetre, jer se uvodi fiksni dio plus obračun utrošene energije. Plaćaće se ono što je kalorimetar obračunao kao trošak energije u samom stanu i tu će cijena biti nešto niža, a uvodi se fiksni dio koji će se plaćati 12 mjeseci za proizvodnju i isporuku energije, koji do sada nije obračunavan, pa su taj trošak snosili potrošači koji su plaćali po kvadratnom metru - naveo je Radojičić.

Predsjednik Skupštine grada Zoran Talić rekao je da pored niza odluka o izmjenama regulacionih planova, kao i kadrovskih pitanja, na narednoj sjednici biće razmatrana i odluka o uređenju prostora i građevinskom zemljištu.

- Na dnevnom redu su tačke koje se odnose na kupovinu zemljišta za izgradnju saobraćajnice Delibašino Selo - Priječani, ali i rekonstrukciju ulice Petra Velikog u Česmi, od mosta na rijeci Vrbanji do pravoslavne crkve - rekao je Talić.

Stara toplana

Grad je postao jedini vlasnik gradske "Toplane" tako što je otkupio udio manjinskih vlasnika ovog preduzeća.

Skupština akcionara "Toplane" je na zasjedanju 14. decembra prihvatila odluku o prenosu akcija manjinskih akcionara na otkupioca, u ovom slučaju grad, čime je grad postao jedini vlasnik ovog preduzeća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana