Сјећање на невино настрадале ђаке

Данијела Стоканић
Сјећање на невино настрадале ђаке

Бањалука - Одржавањем историјског часа и служењем парастоса код споменика испред Основне школе "Ђура Јакшић" у Шарговцу у петак су обиљежене 72 године од страдања 52 ученика, које су усташе на звјерски начин убиле 7. фебруара 1942.

Предсједник Народне скупштине РС Игор Радојичић је том приликом поручио да овај злочин не треба бити заборављен.

- Важно је да сви грађани промишљају и чине све да се овакве ствари никада и нигдје више не понове. У томе је одговорност данашњих људи, да у тешким временима, у којима нема много правде, препознају како да не подлегнемо нечему што би нас могло водити ка новим проблемима и националним искушењима - рекао је Радојичић.

Министар просвјете и културе РС Горан Мутабџија је рекао да оваква и слична мјеста треба да обилазе и они који долазе у Бањалуку, да би упознали тежину злочина над дјецом, чија је једина кривица била то што су били Срби.

- Ово покреће читав низ питања, преиспитивања садржаја дешавања у савременој српској историји 20. вијека, страдања српског народа и врло осјетљивог сегмента који се тиче страдања дјеце - казао је Мутабџија.

Градоначелник Слободан Гаврановић је рекао да је ово трећа годину заредом да се обиљежава историјски час посвећен трагичној судбини 52 ученика школе у Шарговцу.

- Ђаци су умрли само зато што нису припадали оном народу из којег су потицали њихови егзекутори и идејама које су они промовисали. Ова дјеца су апсолутно била невина и то још једном показује да овакав злочин нити може имати оправдања нити разлоге и никако се не смије заборавити, а тешко га је и опростити - нагласио је Гаврановић.

Помену су присуствовали представници републичке и градске организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила града, наставници, ђаци и многобројни грађани.

Усташе су 7. фебруара 1942. године у насељима Мотике, Шарговац, Дракулић и у руднику Рекавице на најсвирепији начин, без испаљеног метка, убиле више од 2.300 Срба, међу којима је било 551 дијете. Међу убијенима била су и 52 ученика шарговачке школе.

Књига

Књижевник и дугогодишњи професор у Гимназији Тихомир Левајац написао је књигу "Прича која лута свијетом". Левајац је причу написао у форми писма бивше учитељице из Народне пучке школе у Шарговцу Добриле Мартиновић, која говори о злочинима који су се у тој школи десили за вријеме Другог свјетског рата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана