Силом наметана ћутња страшнија од усташког ножа

Ивана Кардум
Силом наметана ћутња страшнија од усташког ножа

Бањалука - Парастосом и историјским часом ученици Основне школе “Ђура Јакшић” у Шарговцу прекинули су тишину и вратили сјећање на 52 невино страдалих ученика у усташком покољу 1942. године.

Директор ове школе Дарко Томић истакао је јуче да страдање невине дјеце у Другом свјетском рату обиљежавају седми пут, те да је циљ подизање културе сјећања на виши ниво. Он је упоредио усташки покољ над шарговачком дјецом са стријељањем српских ђака у Крагујевцу, које су починили њемачки војници у Другом свјетском рату.

- Треба да се угледамо на примјер Крагујевца, гдје су у знак сјећања на убијене ђаке и остале жртве подигнути споменици и музеји. Очигледно је да у том смислу каскамо, те да се ни сами не односимо према свим жртвама једнако. Надам се да ће се то у будућности поправити - казао је Томић.

Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић рекла је да се никада не смије заборавити страдање ученика ове школе, те је напоменула да ће министарство путем наставних програма додатно оживјети сјећање на ову трагедију.

- Радићемо то да бисмо указали на страхоте злочина у којем су, нажалост, страдала невина дјеца и ученици. Они заслужују да их поменемо сваке године, да би то било наук и сјећање за будуће генерације - нагласила је Тривићева.

Одборник у Скупштини града Дарко Милошевић поручио је да је дужност ове генерације да чува од заборава невине жртве усташког терора.

- Поред страшне чињенице да су уопште постојала створења попут Гутића, Мишлова и фра Филиповића, можда је једино страшније што је у наредних 50 година силом наметано ћутање о овом злочину. Не само да нису прикупљани докази и изјаве живих свједока, него се о покољу није смјело ни причати. Школу у Шарговцу сам и ја похађао, али никада на часовима нисмо могли чути шта се ту десило. Зато се залажемо за изградњу спомен-парка, али и за јединствено дјеловање удружења, институција и научних кругова у прикупљању и обједињавању свих доказа о овом великом страдању - поручио је Милошевић.

Након парастоса монодраму “Прича која лута свијетом” извела је глумица Народног позоришта Републике Српске Раденка Шева.

Обиљежавању 77 година од страдања ученика присуствовали су још и директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић, представници Трећег пјешадијског пука Оружаних снага БиХ, организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, те бројни грађани, наставници и ученици.

Усташе су 7. фебруара 1942. године, у покољу у бањалучким насељима Мотике, Шарговац, Дракулић и у руднику Раковац, на најмонструознији начин убиле 2.300 Срба, међу којима и 551 дијете. Међу убијенима, без испаљеног метка, била су 52 ученика шарговачке основне школе.

Ђаци

Ученик осмог разреда ове школе Стефан Ожеговић је истакао да се ђаци често кроз наставу присјећају на страшни злочин усташа да не би никада био заборављен.

- Сваке године 7. фебруара у нашој школи се одржава час у знак сјећања на страдале ученике, те нас наставници и поред тога стално подсјећају да се тај догађај никада не би заборавио - рекао је Ожеговић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана