Šetnja i biciklizam za čistiju Banjaluku

 Šetnja i biciklizam za čistiju Banjaluku 23.09.2017 14:35 | Vesna Popović

Banjaluka - Umjesto kolone vozila i buke motora, centrom Banjaluke u petak su bar nakratko "vladali" biciklisti i pješaci, koji su pokazali da automobili nisu jedini način kretanja gradom.

Dio glavne saobraćajnice u ulici Kralja Petra Prvog Karađorđevića bio je u dvočasovnoj "blokadi" u sklopu manifestacije Dan bez automobila, čiji je cilj promocija zaštite životne sredine korišćenjem alternativnih vidova prevoza.

S tim ciljem na Trgu Krajine je održana obuka djece u saobraćaju, te takmičenje u vožnji bicikla na posebno pripremljenom poligonu spretnosti.

Meću onima koji svaki dan voze bicikl i koji je prošao obuku na poligonu je i učenik trećeg razreda OŠ "Sveti Sava" Nemanja Đukić.

- Naučio sam da bicikl trebam voziti samo po trotoaru i uvijek moram čekati da se upali zeleno svjetlo prije nego što krenem dalje - kazao je Nemanja.

Među 20 učesnika svoje umijeće na biciklu na takmičarskom poligonu pokazao je i 17-godišnji Aleksandar Gvero, koji kaže da rekreativno vozi bicikl.

- Srušio sam jednu prepreku, ali sam zadovoljan kako sam vozio - rekao je Gvero.

Penzioner Tihomir Crnomat kaže da kada god je lijepo vrijeme vozi bicikl.

- U gradu su velike saobraćajne gužve i gdje god da idem brže stignem biciklom nego automobilom. Međutim, Banjaluka, nažalost, baš i nije prilagođena biciklistima, a to bi u budućnosti trebalo promijeniti - istakao i Crnomat.

Ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić kazao je da Dan bez automobila ima dva cilja.

- S jedna strane cilj je da se poveća bezbjednost svih učesnika u saobraćaju, a posebno pješaka i biciklista. Drugo je da  promovišemo mogućnost korišćenja alternativnih vidova prevoza kako bismo smanjili zagađenje i zaštitili okolinu - kazao je Trninić.

Zamjenik gradonačelnika Srđan Amidžić rekao je da će se gradske vlasti i u narednom periodu truditi da promovišu značaj zaštite okoline.

- Pozivamo građane da umjesto automobila koriste bicikle, idu pješke ili autobusom, da ne dovedemo sebe u situaciju da udišemo zagađeni vazduh. S tim ciljem je i grad pokrenuo različite projekte, među kojima je uređenje biciklističkih staza - kazao je Amidžić.

Zagađivači

Generalni sekretar Auto-moto saveza RS Ranko Babić rekao je da je svake godine starost automobila na ulicama sve veća.

- Stariji automobili su i veći zagađivači i o tom pitanju treba povesti računa. Broj registrovanih vozila je svake godine sve veći, što je takođe problem - rekao je Babić i dodao da je u RS registrovano oko 370.000 vozila, od čega oko 75.000 u Banjaluci.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica