Шетња и бициклизам за чистију Бањалуку

Весна Поповић
Шетња и бициклизам за чистију Бањалуку

Бањалука - Умјесто колоне возила и буке мотора, центром Бањалуке у петак су бар накратко "владали" бициклисти и пјешаци, који су показали да аутомобили нису једини начин кретања градом.

Дио главне саобраћајнице у улици Краља Петра Првог Карађорђевића био је у двочасовној "блокади" у склопу манифестације Дан без аутомобила, чији је циљ промоција заштите животне средине коришћењем алтернативних видова превоза.

С тим циљем на Тргу Крајине је одржана обука дјеце у саобраћају, те такмичење у вожњи бицикла на посебно припремљеном полигону спретности.

Мећу онима који сваки дан возе бицикл и који је прошао обуку на полигону је и ученик трећег разреда ОШ "Свети Сава" Немања Ђукић.

- Научио сам да бицикл требам возити само по тротоару и увијек морам чекати да се упали зелено свјетло прије него што кренем даље - казао је Немања.

Међу 20 учесника своје умијеће на бициклу на такмичарском полигону показао је и 17-годишњи Александар Гверо, који каже да рекреативно вози бицикл.

- Срушио сам једну препреку, али сам задовољан како сам возио - рекао је Гверо.

Пензионер Тихомир Црномат каже да када год је лијепо вријеме вози бицикл.

- У граду су велике саобраћајне гужве и гдје год да идем брже стигнем бициклом него аутомобилом. Међутим, Бањалука, нажалост, баш и није прилагођена бициклистима, а то би у будућности требало промијенити - истакао и Црномат.

Министар саобраћаја и веза РС Неђо Трнинић казао је да Дан без аутомобила има два циља.

- С једна стране циљ је да се повећа безбједност свих учесника у саобраћају, а посебно пјешака и бициклиста. Друго је да  промовишемо могућност коришћења алтернативних видова превоза како бисмо смањили загађење и заштитили околину - казао је Трнинић.

Замјеник градоначелника Срђан Амиџић рекао је да ће се градске власти и у наредном периоду трудити да промовишу значај заштите околине.

- Позивамо грађане да умјесто аутомобила користе бицикле, иду пјешке или аутобусом, да не доведемо себе у ситуацију да удишемо загађени ваздух. С тим циљем је и град покренуо различите пројекте, међу којима је уређење бициклистичких стаза - казао је Амиџић.

Загађивачи

Генерални секретар Ауто-мото савеза РС Ранко Бабић рекао је да је сваке године старост аутомобила на улицама све већа.

- Старији аутомобили су и већи загађивачи и о том питању треба повести рачуна. Број регистрованих возила је сваке године све већи, што је такође проблем - рекао је Бабић и додао да је у РС регистровано око 370.000 возила, од чега око 75.000 у Бањалуци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана