Septičke jame na Starčevici odlaze u prošlost

Vesna Popović
Septičke jame na Starčevici odlaze u prošlost

Banjaluka - Gradnjom kanalizacije u ulicama Slobodana Dubočanina i Koste Jarića uskoro će biti riješen jedan od velikih problema koji godinama muči dio stanovnika Starčevice.

Zbog nedostatka kanalizacije mještani su bili prinuđeni da prave septičke jame, koje su se za vrijeme kišnih dana pretvarale u fekalne potoke, dok je ljeti smrad bio nepodnošljiv. Mještani su zbog toga strahovali od zaraze, a na ovaj problem su često ukazivali. Za gradnju nove mreže u dužini od 1.015 metara grad je iz budžeta izdvojio 200.000 KM, a prema najavama iz Odjeljenja za komunalne poslove, u planu je da radovi budu okončani polovinom februara.

- Ovo je bio jedan od hroničnih i najvažnijih problema u rubnim područjima našeg najvećeg naselja. Biće izgrađen oko kilometar kanalizacione mreže u ove dvije ulice i riječ je o jednom od najvećih projekata u ovoj oblasti. Na ovaj način biće završen jedan od prioritetnih projekata najveće mjesne zajednice u Banjaluci - kazao je načelnik Odjeljenja Petar Bilčar i dodao da radove izvodi preduzeće "Građenje Đurić".

Kada su u pitanju drugi projekti Bilčar je rekao da će uskoro biti izgrađena kanalizacija u ulici Frana Supila u dužini od 154 metra, a vrijednost radova je 22.500 KM. Podsjetio je da je lani izgrađeno 235 metara oborinske kanalizacije u ogranku ulice Eugene Kumičića, te 240 metara u ulici Hajduk Veljka.

Prema programu uređenja građevinskog zemljišta za izgradnju kanalizacije u ovoj godini je planirano da bude izdvojeno 300.000 KM iz gradskog budžeta.

Predsjednik Savjeta MZ Starčevica Predrag Đajić je rekao da je izgradnja kanalizacije u ulicama Slobodana Dubočanina i Koste Jarića bila jedan od prošlogodišnjih prioritetnih zadataka koji će konačno biti riješen.

- Realizacija ovog projekta će poboljšati kvalitet života mještana ovih ulica. U tom dijelu kuće uopšte nisu imale kanalizaciju već su se ljudi snalazili kako znaju i umiju. Jedni su imali izgrađene septičke jame, a drugi su pravili odvode koji su išli direktno u potok Jularac, što je za sobom vuklo druge probleme - rekao je Đajić.

Kazao je da je prioritet ove MZ i izgradnja kanalizacije u Tuzlanskoj ulici, te da se nada da će gradske vlasti moći to da urade ove godine.

Dogradnja škole

Predrag Đajić je rekao da je prioritet mjesne zajednice Starčevica i dogradnja Osnovne škole "Branko Radičević".

- Treba da bude izgrađeno deset učionica i nadam se da će u ovoj godini to biti i realizovano - kazao je Đajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana