Септичке јаме на Старчевици одлазе у прошлост

Весна Поповић
Септичке јаме на Старчевици одлазе у прошлост

Бањалука - Градњом канализације у улицама Слободана Дубочанина и Косте Јарића ускоро ће бити ријешен један од великих проблема који годинама мучи дио становника Старчевице.

Због недостатка канализације мјештани су били принуђени да праве септичке јаме, које су се за вријеме кишних дана претварале у фекалне потоке, док је љети смрад био неподношљив. Мјештани су због тога страховали од заразе, а на овај проблем су често указивали. За градњу нове мреже у дужини од 1.015 метара град је из буџета издвојио 200.000 КМ, а према најавама из Одјељења за комуналне послове, у плану је да радови буду окончани половином фебруара.

- Ово је био један од хроничних и најважнијих проблема у рубним подручјима нашег највећег насеља. Биће изграђен око километар канализационе мреже у ове двије улице и ријеч је о једном од највећих пројеката у овој области. На овај начин биће завршен један од приоритетних пројеката највеће мјесне заједнице у Бањалуци - казао је начелник Одјељења Петар Билчар и додао да радове изводи предузеће "Грађење Ђурић".

Када су у питању други пројекти Билчар је рекао да ће ускоро бити изграђена канализација у улици Франа Супила у дужини од 154 метра, а вриједност радова је 22.500 КМ. Подсјетио је да је лани изграђено 235 метара оборинске канализације у огранку улице Еугене Кумичића, те 240 метара у улици Хајдук Вељка.

Према програму уређења грађевинског земљишта за изградњу канализације у овој години је планирано да буде издвојено 300.000 КМ из градског буџета.

Предсједник Савјета МЗ Старчевица Предраг Ђајић је рекао да је изградња канализације у улицама Слободана Дубочанина и Косте Јарића била један од прошлогодишњих приоритетних задатака који ће коначно бити ријешен.

- Реализација овог пројекта ће побољшати квалитет живота мјештана ових улица. У том дијелу куће уопште нису имале канализацију већ су се људи сналазили како знају и умију. Једни су имали изграђене септичке јаме, а други су правили одводе који су ишли директно у поток Јуларац, што је за собом вукло друге проблеме - рекао је Ђајић.

Казао је да је приоритет ове МЗ и изградња канализације у Тузланској улици, те да се нада да ће градске власти моћи то да ураде ове године.

Доградња школе

Предраг Ђајић је рекао да је приоритет мјесне заједнице Старчевица и доградња Основне школе "Бранко Радичевић".

- Треба да буде изграђено десет учионица и надам се да ће у овој години то бити и реализовано - казао је Ђајић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана