Sela u mraku dok ne budu izabrani majstori

Vesna Popović
Sela u mraku dok ne budu izabrani majstori

Banjaluka - Postojeća javna rasvjeta u pojedinim selima nije održavana duže vrijeme, zbog čega je Gradska uprava zatrpana zahtjevima za sanacijom nastalih kvarova.

Potvrdio je to v.d. načelnika Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar i dodao da je najviše zahtjeva ove vrste došlo iz mjesnih zajednica Ljubačevo, Karanovac, Krupa na Vrbasu, Dragočaj i Mišin Han.

- U toku je preuzimanje nadležnosti nad ovim  poslovima od Centra za razvoj poljoprivrede i sela. Po završetku tog procesa moramo izabrati firmu koju će grad angažovati za održavanje rasvjete na seoskom području. Svi zahtjevi za popravku javne rasvjete su značajni i kada ta procedura prođe, tražićemo od izvođača radova da angažuje više ekipa kako bi se otklonili nedostaci i kvarovi u što kraćem periodu - objasnio je Bilčar, ali nije precizirao kada bi popravke na terenu mogle početi.

Pošto je u toku priprema nacrta rebalansa budžeta grada, Bilčar je istakao da je ovo odjeljenje od Odjeljenja za finansije zatražilo 150.000 KM za održavanje rasvjete na seoskom području.

- Pored popravki i održavanja postojeće rasvjete, ove godine na seoskom području planirana je izgradnja nove javne rasvjete na dijelu Bistrica - Mučalovići i Slavićka - Preradi - kazao je Bilčar.

Predsjednik Savjeta MZ Ljubačevo Radenko Vujasin rekao je da već duže vrijeme rasvjeta u ovoj MZ nije održavana, niti je ulagano u izgradnju nove.

- Redovno obavještavamo nadležne da je potrebno da što prije popraviti kvarove, ali za sada se ništa nije dogodilo što bi promijenilo situaciju na terenu. U mraku su dijelovi rasvjete kod škole u Ljubačevu, te prema zaseocima Eraci, Glavići i Krčma - kazao je Vujasin.

Napomenuo je da već tri godine insistiraju na tome da je potrebno izgraditi novu rasvjetu prema zaseoku Obradovići i etno-selu u ovoj mjesnoj zajednici.

Nadležnosti

Skupština grada je na jednom od zasjedanja donijela odluku o transformaciji Centra za razvoj i unapređenje sela u Centar za razvoj poljoprivrede i sela. Osim promjene naziva, Centru je oduzeta nadležnost nad izgradnjom i održavanjem vodovoda u selima, koja će biti prebačena na preduzeće "Vodovod". Kada je u pitanju javna rasvjeta, ona bi u narednom periodu trebalo da bude prebačena u nadležnost Odjeljenja za komunalne poslove. Centar bi ubuduće trebalo da se bavi samo razvojem poljoprivrede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana