Sela svaki drugi dan ostaju bez vode

Danijela Stokanić
Sela svaki drugi dan ostaju bez vode

Banjaluka - Zbog tropskih temperatura proteklih dana uvedene su redukcije u isporuci vode u više sela, pa će tako svaki drugi dan bez vode biti stanovnici Pervana Donjeg, Koprene, Miloševića, Vučića i niže zone Pavlovca (Mihajlovići, Đurđevića put, Ninkovići i Kopanj), kao i domaćinstva u Šibovima i višim zonama Pavlovca.

Ovo je na jučerašnjoj konferenciji za novinare izjavio direktor Centra za razvoj i unapređenje sela Milenko Šarić.

Napominjući da su redukcije na snazi od utorka i da će trajati dok za to bude potrebe, on je apelovao na stanovnike da racionalno troše vodu.

- Zbog sve veće suše korisnike usluga vodovoda moramo da upoznamo sa trenutnom situacijom, a Centar za selo čini sve da bi ovaj problem bo što lakše prevaziđen - rekao je Šarić.

On je podsjetio građane da racionalno troše vodu i da je ne koriste za zalijevanje bašta, pranje automobila i punjenje bazena.

- Zbog žega je povećana potrošnja, a s druge strane smanjen je dotok vode u bazene. Zato je neophodno povesti više računa da se voda ne bi bespotrebno trošila - izjavio je Šarić.

On je izjavio da je sačinjen poseban program napajanja seoskog područja vodom izgradnjom novih vodovoda.

- U posljednje četiri godine intezivno se grade veliki vodovodi regionalnog karaktera koji će se napajati sa izvora Gašića vrelo, Banjica i Crno vrelo, koji svojim kapacitetima garantuju da će se njihovom izgradnjom pokriti oko 90 odsto domaćinstava na seoskom području. Ovi vodovodi bi trebalo da budu završeni do oktobra - rekao je Šarić.

Dodao je da će postojeći lokalni vodovodi biti integrisani u pomenute sisteme, a svi potrošači koji se trenuto napajaju na vodovodu Subotici imaće dovoljno vode tokom godine.

Šibovi

Mještanima Šibova i Pavlovca slavine su bile suve četiri dana, a vodu su dobili u utorak poslije podne. Iako neće imati redovnu isporuku vode, stanovnici ovih sela su ipak zadovoljni, jer će moći da se prilagode redukcijama i da na vodu računaju svaki drugi dan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana