Sela ostaju u mraku

Vesna Popović
Sela ostaju u mraku

Banjaluka - Centar za razvoj i unapređenje sela isključiće javnu rasvjetu na području seoskih mjesnih zajednica u kojima bude utvrđeno da se njeno trajanje neovlašćeno produžuje.

Potvrdio je to direktor centra Milenko Šarić i dodao da već godinama neovlašćena lica podešavaju režim rasvjete po svom nahođenju.

Objasnio je da je pravilo da se rasvjeta gasi u ponoć svuda osim na magistralnim putevima gdje postoji tehnička mogućnost da se nakon ponoći ugasi svaka druga svjetiljka.

- Ovaj problem i prijedlog rješenja smo prezentovali Skupštini grada koja je to i prihvatila - rekao je Šarić.

Istakao je da neovlašćenog podešavanja ima na svim linijama i da se nijedan dio ne ističe posebno.

- Kada primijetimo i stignemo od drugih obaveza, vratimo rasvjetu na planirani režim rada. Nažalost, to dugo ne traje jer vrlo brzo pojedinci podešavaju trajanje rasvjete po svome. Isto tako, ne možemo ni stići non-stop da nadgledamo sve seoske dijelove ili da provodimo vrijeme u vraćanju režima rada na predviđeni plan - precizirao je Šarić.

Naveo je da je Centar prošle godine potrošio 600.000 KM za utrošak električne energije za javnu rasvjetu.

- Teško je utvrditi koliko su naši troškovi uvećani jer je to dugogodišnji problem. Ipak, činjenica je da se svake godine izgradnjom nove javne rasvjete u seoskim dijelovima povećava i račun za struju koji plaćamo, tako da nema potrebe da imamo dodatne troškove zato što se ne poštuje odluka da se rasvjeta gasi u planirano vrijeme - naglasio je Šarić.

Načelnik Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja Zoran Novaković potvrdio je da je određivanje režima rada javne rasvjete u seoskom području

u nadležnosti ovog centra.

- Kao i u gradskom dijelu, i u ruralnim dijelovima trajanje rasvjete treba da se prilagodi potrebama mještana i sigurno nema potrebe da gori cijelu noć - rekao je Novaković.

Predsjednik Savjeta MZ Piskavica Nenad Šibarević smatra da je dovoljno da rasvjeta u selima traje do ponoći.

- Potrebno je preduzeti sankcije protiv onih koji se ne pridržavaju ove odredbe. Stanje u budžetu grada je ionako teško, nije potrebno da bacamo dodatni novac za plaćanje električne energije za rasvjetu koja poslije ponoći nikome ne treba - rekao je Šibarević i dodao da u ovoj MZ nije bilo zloupotrebe i samovoljnog produživanja rada rasvjete.

Programom rada Centra za razvoj i unapređenje sela za 2015. godinu za održavanje javne rasvjete predviđeno je 500.000 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana