Села остају у мраку

Весна Поповић
Села остају у мраку

Бањалука - Центар за развој и унапређење села искључиће јавну расвјету на подручју сеоских мјесних заједница у којима буде утврђено да се њено трајање неовлашћено продужује.

Потврдио је то директор центра Миленко Шарић и додао да већ годинама неовлашћена лица подешавају режим расвјете по свом нахођењу.

Објаснио је да је правило да се расвјета гаси у поноћ свуда осим на магистралним путевима гдје постоји техничка могућност да се након поноћи угаси свака друга свјетиљка.

- Овај проблем и приједлог рјешења смо презентовали Скупштини града која је то и прихватила - рекао је Шарић.

Истакао је да неовлашћеног подешавања има на свим линијама и да се ниједан дио не истиче посебно.

- Када примијетимо и стигнемо од других обавеза, вратимо расвјету на планирани режим рада. Нажалост, то дуго не траје јер врло брзо појединци подешавају трајање расвјете по своме. Исто тако, не можемо ни стићи нон-стоп да надгледамо све сеоске дијелове или да проводимо вријеме у враћању режима рада на предвиђени план - прецизирао је Шарић.

Навео је да је Центар прошле године потрошио 600.000 КМ за утрошак електричне енергије за јавну расвјету.

- Тешко је утврдити колико су наши трошкови увећани јер је то дугогодишњи проблем. Ипак, чињеница је да се сваке године изградњом нове јавне расвјете у сеоским дијеловима повећава и рачун за струју који плаћамо, тако да нема потребе да имамо додатне трошкове зато што се не поштује одлука да се расвјета гаси у планирано вријеме - нагласио је Шарић.

Начелник Одјељења за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја Зоран Новаковић потврдио је да је одређивање режима рада јавне расвјете у сеоском подручју

у надлежности овог центра.

- Као и у градском дијелу, и у руралним дијеловима трајање расвјете треба да се прилагоди потребама мјештана и сигурно нема потребе да гори цијелу ноћ - рекао је Новаковић.

Предсједник Савјета МЗ Пискавица Ненад Шибаревић сматра да је довољно да расвјета у селима траје до поноћи.

- Потребно је предузети санкције против оних који се не придржавају ове одредбе. Стање у буџету града је ионако тешко, није потребно да бацамо додатни новац за плаћање електричне енергије за расвјету која послије поноћи никоме не треба - рекао је Шибаревић и додао да у овој МЗ није било злоупотребе и самовољног продуживања рада расвјете.

Програмом рада Центра за развој и унапређење села за 2015. годину за одржавање јавне расвјете предвиђено је 500.000 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана