Шарени караван одушевљен Бањалуком

Весна Поповић
Шарени караван одушевљен Бањалуком

Бањалука - Међународни караван аутомобила "Carbage run 2016" након Холандије, Њемачке, Италије и Словеније зауставио се први пут у својој дугогодишњој историји у срцу Републике Српске, у Бањалуци.

Колона од 500 аутомобила старијих од десет година, са око 1.500 возача и путника из Холандије, Велике Британије, Белгије и скандинавских земаља, прошла је кроз град и заноћила у камп зони у Крупи на Врбасу. Ту су се одморили, али и добро забавили, а потом у петак рано ујутро наставили пут ка својој крајњој тачки овогодишње руте - Ријеци.

- Бањалука, кањон и ријека Врбас су прелијепи. Природа је нетакнута, а поред ових епитета, овдје је одличан ноћни живот. Сјајно смо се провели, обишли смо неколико локала и ресторана и можемо рећи да су пиво и храна сјајни - казао је Холанђанин Мајкл Отен. 

Несвакидашњи гости са још необичнијим аутомобилима су плијенили пажњу јер, поред тога што су старијег датума, сваки је био индивидуално украшен.

Поједини су на крововима имали гумене играчке на надувавање, звучнике и велике сирене, а сви су били или осликани различитим мотивима - од цвијећа па до графита, или чак у потпуности облијепљени креп-траком.

- Аутомобилу смо дали име Стара Бети. Купили смо га за мале паре, украсили да буде лијеп и привлачан за очи становништва градова кроз које пролазимо. Свуда смо наишли на топао пријем, јер људи се смијеше и машу нам рукама када нас угледају - казао је Отен.

Додао је да први пут учествује у овој врсти путовања те да ће сигурно и идуће године поново бити дио овакве авантуре.

- Ово је добар начин да се искористи годишњи одмор и виде дијелови Европе са пријатељима и, наравно, ту је и седам дана непрестане забаве - објаснио је Отен.

Његов земљак Нилс Мајнанс каже да је на наговор колега кренуо са караваном и да би зажалио да је остао код куће.

- Ово је фантастичан доживљај. Прошли смо кроз пола Европе. Бањалука је прелијепа, а посебно дјевојке. Најрадије бих остао овдје - казао је Мајнанс.

У каравану је био и ветеран оваквих путовања Британац Далас Кост са два пријатеља.

- Најважнији је добар провод, а Бањалука има одличан ноћни живот - казао је Кост.

Додао је да трећи пут учествује у овој вожњи те да је раније на тај начни био у Барселони и Украјини.

- Свидјела ми се идеја да морате купити ауто за максимално 500 евра и да за пет дана обилазимо Европу - рекао је Кост.

У организацију овог авантуристичког подвига за РС и БиХ учествовали су Спортско-рекреативни клуб "Discovery" Бањалука и Туристичка организација Бањалука.

Музика и славље

Мјештани Крупе на Врбасу кажу да се у ноћи са четвртка на петак у кампу славило до ситних сати те да због гласне музике нису могли спавати. Ипак, нагласили су да су прије одласка у петак ујутро гости почистили смеће тако да камп изгледа као да нико у њему није био.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана