Sara raznježila i najtvrđa srca

Miloš Vasiljević
Sara raznježila i najtvrđa srca

Banjaluka - Istinska ljubav prema životinjama, koju je učenica osmog razreda OŠ "Branko Radičević" Sara Knežević prenijela na papir, bila je dovoljno jaka da pobijedi u konkurenciji 773 pisma osnovaca iz BiH i da se ova nadarena đevojčica plasira na svjetsko takmičenje.

Riječ je o međunarodnom nadmetanju u pisanju za mlade sa temom "Zamisli da si pismo koje putuje kroz vrijeme. Koju poruku želiš da preneseš svojim čitaocima", u organizaciji Svjetskog poštanskog saveza. Maštovita, perspektivna, emotivna, spremna da svima pomogne Sara Knežević omiljena je u ođeljenju osmi dva, a ova nagrada došla je kao kruna dosadašnjeg rada i sklonosti ka pisanoj riječi. Pismom, kojim je poručila da tlačenje i iskorišćavanje životinja mora da prestane, raznježilo bi i najtvrđa srca.

- Nijedno živo biće na svijetu ne zaslužuje patnju, a pogotovo životinje. To su nedužna bića i ne smiju biti izrabljivana. Imam kućnog ljubimca, mačka Stanislava i o njemu vodim računa, ali zauzvrat dobijam neizmjernu ljubav i sreću. Kroz ovo pismo ja gledam i sebe i svog ljubimca sa kojim moj dan počinje i završava - kazala je Sara Knežević.

Njena omiljena knjiga "Crni ljepotan" bila joj je vodilja kroz pobjednički rad u kojem je opisala kako treba da se ophodimo sa životinjama. Ovoj svestranoj đevojčici odbojka je omiljeni sport i član je i literarne sekcije, a sebe bi voljela da vidi u ulozi pjesnikinje.

- Počastvovana sam što sam dobitnik ove nagrade, a pored roditelja koji su ponosni na mene i moji drugari iz razreda raduju se ovom uspjehu - rekla je Kneževićeva.

U uspjeh talentovane Sare ubijeđena je i nastavnica Tanja Veseljak-Pavičar, koja kaže da je ova učenica pokazala kvalitet, a do izražaja je došla i njena maštovitost.

- To sam zapazila u konkurenciji ostalih pisama u našoj školi, po maštovitosti i kreativnosti bila je drugačija od ostalih - kaže nastavnica srpskog jezika i književnosti.

Zadovoljstvo nije krila ni direktorica najbrojnije osnovne škole u RS Darija Mićić, ističući da je riječ o odličnoj učenici koja kvalitete pokazuje na svakom koraku, a pođednako je dobra i u matematici i srpskom jeziku.

- Sara nas predstavlja ne samo u okviru takmičenja gradskih škola, nego i šire i veoma smo srećni zbog nje. Svake godine bilježimo brojne uspjehe naših đaka na raznim takmičenjima, na šta smo ponosni - kazala je Mićićeva.

Dio pisma

Moj najsrećniji trenutak u ovom dugom putovanju desio se prije dvije godine. Istog tog toplog ljetnog dana u dvorište đevojčiice neko je ostavio bespomoćno mače. Pružila mu je ruku podrške i uvela ga u svoj topli dom. On je danas dio njenog života i njen kućni ljubimac koji se zove Stanislav. Djevojčica ga hrani, njeguje i štiti, zauzvrat od tog malog bića dobija ljubav koja je neprocjenjiva i nezamjenjiva u njenom životu. Da je samo ova ljubav rezultat mog dugog putovanja, opet bih na njega krenuo, jer znam da je takva veza između čovjeka i životinje vrijedna truda.

Dio pisma 2

Nekako sam kod ljudi uspio probuditi svijest da je važniji život svih ovih stvorenja od male koristi koja se dobije od kitove masti, slonovih kljova, tigrove kože ili nosorogovog roga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana