Саобраћајно острво у Врбањи трн у оку возача

Данијела Стоканић
Саобраћајно острво у Врбањи трн у оку возача

Бањалука - Возачи, који свакодневно саобраћају на релацију Челинац - Бањалука жале се да вјештачко острво које је поново постављено на скретању са магистралног пута према Градском гробљу у Врбањи. Разлог за то је лоша прегледност на поменутој дионици пута.

Управо због угрожавања безбједности учесника у саобраћају на непрегледној кривини, то острво је у протеклом периоду чак неколико пута постављано и рушено.

Возач Зоран Милановић из насеља Зелени Вир каже да је  недавно могао ударити возилом у острво.

- Највећи проблем је то што су острво поставили на непрегледној кривини. Ко не познаје овај терен може лако да настрада а најгоре је ноћу  - рекао је Милановић.

Додао је да је разлика између овог и претходног вјештачког острва само у непуном метру дужине.

- Не видим разлога поновног постављања вјештачког острво на овом мјесту. Оно је у сваком случају непотребно, јер је саобраћајница довољно широка да се возачи, који иду из правца гробља и обрнуто, могу без проблема искључити, односно укључити у саобраћај. А и безбједност би била много већа да нема овог острва - истакао је Милановић.

Како је објаснио предсједник Удружења за безбједност саобраћаја РС Миленко Јаћимовић на овој локацији проблема за возаче ће увијек бити све док се не уклони зелени појас са десне стране уз саму кривину из правца града.

- Само на тај начин би била постигнута дијагонална прегледност за возаче из оба правца. То сам предложио и градоначелнику Слободану Гаврановићу на посљедњој сједници Скупштине града - истакао је Јаћимовић.

Додао је да у путном појасу од пет метара не смије ништа бити што би могло ометати безбједност у саобраћају.

- Претходно вјештачко острво на овом мјесту уклоњено је, између осталог, због саобраћајне несреће у којој се преврнуо шлепер - подсјетио је Јаћимовић.

Из Одјељење  за комуналне и стамбене послове кратко  су одговорили да је поменута раскрсница изграђена у складу са пројектном документацијом на коју је сагласност дало предузеће ЈП "Путеви РС". Иначе, поменута дионица пута у надлежности је "Путеви РС" .

Камера

Како би побољшали стање безбједности саобраћаја у Врбањи ускоро ће бити постављена стационарна, односно покретна камере на једној од три критичне локације.

Разлог томе је то што је овај магистрални пут познат по бахатим возачима и неприлагођеној брзини.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана