Saobraćajni kolaps ugrožava učenike zbog parkinga kod OŠ Georgi Stojkov Rakovski

Miloš Vasiljević
Saobraćajni kolaps ugrožava učenike zbog parkinga kod OŠ Georgi Stojkov Rakovski

Banjaluka - Prenatrpani postojeći parkinzi i saobraćajna gužva u Ravnogorskoj ulici predstavljaju veliku opasnost za učenike osnovne škole "Georgi Stojkov Rakovski" koji moraju da se provlače između automobila da bi došli do škole.

Zabrinuti roditelji, ali i rukovodstvo škole, traže rješenje problema saobraćajnog kolapsa, s obzirom na to da su roditelji prinuđeni da svoja vozila parkiraju na parking i uz ulicu pored školskog dvorišta, pa se djeca svakodnevno nađu između automobila koji su privremeno zaustavljeni.

Direktor škole Dušan Mišljenović se nada da će u dogledno vrijeme doći do konkretnog rješenja ovog gorućeg problema.

- Prvo rješenje, predviđeno regulacionim planom je da zaustavna traka bude u ulici Dragiše Vasića, budući da ima prostora, a drugo rješenje je da bude napravljen novi ulaz, tako što će se fizičkim preprekama pola školskog dvorišta odvoji pa da automobili i ulaz za djecu ne budu vezani - ističe Mišljenović.

Sa ovim složenim problemom upoznati su i u mjesnoj zajednici Nova varoš.

Predsjednik Komisije za komunalna pitanja i pitanja saobraćaja u mjesnoj zajednici Ljubiša Gavranović vjeruje da će ovaj ključni problem za mještane biti brzo riješen.

- Velike saobraćajne gužve svakodnevna su opasnost i može da dođe do povrede djece zbog prebukiranog saobraćaja oko škole. Prvobitna zamisao bila je da se automobilima ulazi na veliko školsko dvorište, ali roditelji su u anketi rekli da ne žele da se u dvorištu miješaju djeca i roditelji - kazao je Gavranović.

Načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić je rekao da za prolaz vozila neće biti otvoreno dvorište škole.

- Tek to bi napravilo veliki problem, drugi vozači bi to mogli koristi kao prečicu, čime bi bila ugrožena bezbjednost đaka - kazao je Sandić.

Naveo je da u blizni škole ima nekoliko parkinga gdje roditelji mogu nakratko ostaviti vozila i prošetati se do škole da ostave ili sačekaju svoje dijete.

Roditelji su zabrinuti kada je bezbjednost djece u pitanju. Jedni apeluju da se djeca ne dovoze automobilima nego da roditelji dođu pješke sa njima i da tako budu izbjegnute gužve, dok drugi kažu da su primorani da mališane dovoze automobilima.

- U posljednje vrijeme situacija je za nijansu bolja, ali ovo je još opasno. Moramo da otvorimo četvoro očiju, jer dolazak do škole nekada može biti koban - istakao je roditelj Sveto Vrhovac.

Mjesna zajednica

Savjet mjesne zajednice Nova varoš obraćao se Gradskoj upravi sa zahtjevom da riješi problem saobraćajnih gužvi oko škole. Saobraćaj je preusmjeren, ali to nije dalo rezultat i gužve su i dalje prisutne.

U MZ kažu i da škola treba da otvori glavna vrata za ulazak učenicima koji pješke dolaze, jer trenutno ulaze na sporedni ulaz, koji je na istoj strani gdje se stvara saobraćajna gužva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana