Санација крова Културнoг центра Бански двор на прољеће

Весна Поповић
Санација крова Културнoг центра Бански двор на прољеће

Бањалука - Санација крова Банског двора Културног центра, који прокишњава, требало би да почне на прољеће, потврдио је за "Глас Српске" директор те јавне установе Милорад Петрић.

Нацртом буџета за наредну годину градски оци предвидјели су за реконструкцију крова 700.000 КМ. Поред овога, зграда јавне установе вапи и за обновом фасаде и столарије.

Како је Петрић рекао, из дана у дан видљиво је рапидно пропадање Банског двора због чега је дио зграде неупотребљив, а радници свакодневно крпе шупљине на крову.

- Ситуација би требало да се промијени јер након поправке крова ми ћемо о свом трошку санирати девастиране  просторије. Чак смо један дио материјала већ набавили - нагласио је Петрић и додао да би у тим просторијама требало да буде смјештен музичко-изложбени салон.

- У њему ће своје мјесто наћи, кроз сталне изложбене  поставке, дјела која су умјетници поклонили Бањалуци, а то  до сада се није било могуће - навео је Петрић. 

Додао је да 700.000 КМ није довољно за комплетну санацију Банског двора, те да је стручна комисија прије три године процијенила да је за санацију крова, фасаде и столарије потребно око 2,7 милиона КМ.

- Ипак, то је добар почетак јер када се направи стабилан кров, зауставиће се даље пропадање унутрашњости. Имаћемо могућности да полако реновирамо оштећене просторије расположивим новцем у нашем буџету, али и да аплицирамо за средства кроз донације или пројекте - навео је Петрић.

У Одјељењу за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја су рекли да је у току усвајање буџета града и програма заједничке комуналне потрошње за идућу годину.

- Након тога покреће се процес јавне набавке и ако све буде ишло без потешкоћа и уколико не буде жалби на избор фирме која ће бити задужена за тај пројекат, радови би могли почети у априлу - рекли су у одјељењу.

Грађани сматрају да зграду Банског двора треба очувати.

- Поред тврђаве Кастел, то је сигурно један од најпрепознатљивијих објеката у граду. Времена су тешка и сигурно је потребно новца и за друге потребе града као што су нови вртићи, бољи путеви и слично, али не треба заборавити ни зграду која је домаћин великог броја концерата, изложби, научних скупова и других манифестација - рекла је Слађана Самарџија.

Историјат

На Митровдан 1932. године свечано је отворен Бански двор, а за његову изградњу заслужан је први бан Врбаске бановине Светислав Тиса Милосављевић.

Бањалука је у том периоду добила многе репрезентативне објекте, који су и данас њен понос.

До 1. децембра 1931. године изграђена је Банска палата, данашња зграда Градске управе. Године 1930. основани су Позориште и Музеј Врбаске бановине, који су четири године касније добили зграду садашњег Народног позоришта РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана