Само величина школе у Пријечанима стара, све остало ново

Весна Поповић
Само величина школе у Пријечанима стара, све остало ново

Бањалука - У обнову подручне Основне школе "Јован Дучић" у Пријечанима уложено је 53.200 марака, а нови кров, инсталације, гријање, подови и школски намјештај омогућиће боље услове за око 100 основаца.

Школа, која је смјештена у бараци изграђеној давне 1969. године, донедавно није била безбједна за боравак и рад ученика и наставника. Да није обновљена, даљи рад школе би био под знаком питања. Градоначелник Игор Радојичић је рекао да је школа у потпуности реконструисана.

- Школа је доскора била у рушевном стању, али данас изгледа сјајно - додао је Радојичић који је јуче обишао ову школу.

Казао је да у граду има пуно школа којима су потребна различита улагања.

- Кроз првобитни буџет смо издвојили новац за обнову пет основних и једне средње школе. Ребалансом буџета, који ће идуће седмице разматрати одборници, предвиђено је значајно повећање средства за ту намјену која би требало да износе више од 500.000 КМ - казао је Радојичић.

Нагласио је да би тај новац требало да омогући санацију 12 основних и три средње школе.

- То је највећи посао када су у питању обнове школа у посљедњих неколико година. Када усвојимо ребаланс, онда ћемо утврдити које ће додатне основне школе ове године добити новац за обнову. Када је ријеч о средњим, за обнову крова Техничке школе требаће око 150.000 КМ, а нешто ће бити издвојено за Гимназију и Електротехничку школу - казао је Радојичић.

Директорица ОШ "Јован Дучић" Ранкица Пушић је рекла да је санација урађена средствима Министарства просвјете и културе, града и кроз донације, те да је уложено 53.200 КМ.

- Прије 15 година ова зграда је требало да буде срушена, а прије четири године су се запалиле инсталације. Од тада смо знатно напредовали и пуно је урађено - казала је Пушићева.

Истакла је да на објекту једино нису промијењене димензије, али да је остало све ново.

- Обновљен је кров, постављена нова столарија, подови, гријање, те инсталације, а набављене су нове столице и клупе. У продужетку школе је био стан који је претворен у учионицу - рекла је Пушићева.

Додала је да ову школу похађа око 100 ученика, те да у идућој школској години очекују упис још 24 првачића. Имају и продужени боравак у којем бораве 24 ученика.

Предсједник Савјета МЗ Пријечани Дарко Шкобић казао је да школа коначно изгледа онако како би требало.

- Ђаци из Пријечана коначно имају добре услове за квалитетно одвијање наставе, а посебно је значајно то што првачиће очекују обновљене учионице - казао је Шкобић.

Комунални проблеми

Игор Радојичић је рекао да су Пријечани мјесна заједница са пуно проблема.

- Главно комунално питање је пут за Пријечане. Тренутно је у другој фази градње и надам се да ће извођач до маја завршити посао и да ћемо ту дионицу моћи пустити у функцију. Ту је и пјешачки мост на којем се тренутно исправљају раније направљене грешке како би он био безбједан за пјешаке - казао је Радојичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана