Sajam zapošljavanja i preduzetništva: Promjenom zvanja žele brže do posla

Sanja Amidžić
Sajam zapošljavanja i preduzetništva: Promjenom zvanja žele brže do posla

Banjaluka - Kako ne bi bili samo još jedno ime na listi nezaposlenih, brojni posjetioci sajma zapošljavanja i preduzetništva "Predstavi se, postani vidljiv", koji je juče održan u dvorani "Obilićevo", osim potrage za radnim mjestom, pokazali su zainteresovanost za promjenu zanimanja.

Sa tom namjerom na ovaj događaj je došao i ekonomski tehničar Nikola Đukić, koji želi da se prekvalifikuje i postane menadžer.

- Shvatio sam da se sa ovim pozivom ne mogu brzo zaposliti. Zbog toga sam odlučio da se prekvalifikujem za drugi smjer kako bih što prije pronašao posao, ali i radio ono što mi se više sviđa - kazao je Đukić.

Duška Rožića, koji je prije tri mjeseca diplomirao na Mašinskom fakultetu u Banjaluci, smjer energetiku, zanimalo je šta nude poslodavci iz njegove oblasti.

- Popunio sam više upitnika kod različitih poslodavaca. Većina ovih firmi ima potrebu za radnicima iz mašinske struke, pa se nadam da će me neko od njih pozvati na razgovor i ponuditi posao - kazao je Rožić.

Na sajmu se juče predstavilo oko 50 poslodavaca iz različitih oblasti, koji su posjetiocima ponudili više od 300 radnih mjesta. Koliko je sajam zapošljavanja značajan najbolje pokazuje primjer predstavnice firme "Krajina klas" Željane Čeprkalo, koja je lani na ovom sajmu dobila posao.

- Ovo je odlična prilika za zapošljavanje posebno mladih, jer sam i ja na takav način došla do posla kojim sam prezadovoljna - kazala je Čeprkalo.

Sajam zapošljavanja i preduzetništva organizovali su Gradska razvojna agencija i grad Banjaluka. Direktor ove agencije Mario Milanović rekao je da je, osim ponuda za zapošljavanje mladih, tu i posebna mogućnost za starije koji žele da promijene struku i tako dođu do posla.

- Osim toga, sajam je odlična prilika za predstavljanje preduzetničkih ideja i dobijanje informacije na koji način je moguće pokrenuti sopstveni biznis - kazao je Milanović i dodao da na ovom sajmu u odnosu na raniji period osim preduzetnika učestvuju banke i obrazovne institucije.

Prema njegovim riječima, ovakvi sajmovi ubuduće će biti organizovani dva puta godišnje, i to u proljeće i jesen.

Predsjednik Skupštine grada Zoran Talić rekao je da predstavnici grada razmišljaju da Banjaluka postane regionalni centar, gdje će se ljudi prekvalifikacijom i dokvalifikacijom osposobljavati na nove poslove.

- Intenzivno razgovaramo o pitanju ovog projekta, jer smo u kontaktu sa domaćim i stranim privrednicima uvidjeli da je nedovoljan broj kadrova jedan od problema sa kojim se susrećemo - kazao je Talić.

Oblasti iz kojih su se predstavili privrednici

metal,

drvo,

prehrana,

građevinarstvo,

tekstil,

obuća,

koža i

informacione tehnologije

Na sajmu i štandovi predstavnika

agencija za zapošljavanje,

obrazovnih institucija,

ustanova za prekvalifikaciju

bankarskog sektora

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana