Са зграде библиотеке за слијепе у Бањалуци вреба опасност

Милош Васиљевић
Са зграде библиотеке за слијепе у Бањалуци вреба опасност

Бањалука - Чланови Специјалне библиотеке за слијепа и слабовида лица, те станари зграде у којој се налази ова установа у насељу Борик два свакодневно морају бити на опрезу, јер дотрајалом крову пријети урушавање, док је дио димњака већ пао.

Олујно невријеме које је крајем прошле године похарало град, узело је данак и на Специјалној библиотеци, чији кров је и прије тога вапио за обновом.

Град је притекао у помоћ и у току је избор извођача радова који ће санирати оштећења, али док то не буде учињено, опасност ће вребати оне који пролазе поред ове установе.

- Урађени су хитни радови и привремено је прекривен објекат, али све док не буде завршена комплетна санација крова безбједност пролазника ће бити угрожена, а нарочито слијепих и слабовидих - рекао је директор Специјалне библиотеке Желимир Радиновић.

Он је истакао да је порушено више од 15 метара квадратних крова.

- Јак вјетар је подигао лим и уништио кров. На срећу тада нико није повријеђен, а да се то не би десило ставили смо упозоравајуће ознаке. Највећу опасност представља то што је димњак преполовљен, па би други дио сваког тренутка могао да се сруши - казао је Радиновић.

Додао је да је захваљујући брзој интервенцији ватрогасаца избјегнута трагедија. Осим дотрајалог крова и димњака проблем преставља и то што су прокиснуле собе.

- На трећем спрату су наквашени зидови, па ће послије санације крова бити неопходно кречење. Идемо корак по корак. Од града смо добили помоћ од 2.500 КМ, што није довољно да све буде завршено, али ће овај новац ипак бити од велике користи - казао је Радиновић.

Према његовим ријечима, кров би требало да буде саниран послије празника. Из Савеза слијепих РС истичу да би овај проблем требало да буде што прије ријешен да неко не би страдао. Наглашавају да је ова установа веома значајна, јер у Српској има око 2.000 слијепих особа, док је слабовидих пуно више. Многима од њих ова установа представља други дом, односно мјесто гдје налазе мир. Библиотека је значајна и у регионалном смислу, јер њени корисници нису само из Републике Српске него из свих земаља бивше Југославије.

Предсједник Савеза Бранко Сузић је указао на то да је кров библиотеке био лош и прије посљедњег невремена.

- Сваки јачи вјетар је представљао проблем. Откад је било невријеме стање је све горе, зато је неопходно што прије учинити нешто да би ова установа била сачувана од пропадања - казао је Сузић.

Задатак

Упркос бројним потешкоћама и препрекама Специјална библиотека за слијепе и слабовиде спроводи активности да би положај ове категорије становништва био што бољи.

- Наш задатак је да на неки начин олакшамо живот слијепим и слабовидим лицима и да буде смањена дискриминација у образовању када су слијепи и слабовиди у питању - истакли су у библиотеци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана