Sa mature pred matičara

Jasmina Perišić
Sa mature pred matičara

Banjaluka - U novinskim rubrikama "Iz matičnog ureda" često se može vidjeti da je među vjenčanima maturantkinja neke banjalučke srednje škole. Praktično iz đačkih klupa, odnosno sa matura, djevojke odlaze pred matičara!

Statistike pokazuju da je veliki broj djevojaka koje u brak stupaju kada dovoljno sazru za brak, u kasnim dvadesetim i sredinom tridesetih godina. U posljednje dvije godine bilo je i šest djevojaka koje su sudbonosno "da" rekle dok su još bile u đačkim klupama, ali sa navršenih 18 godina života.

Šef Odsjeka za upravne poslove i građanska stanja u Gradskoj upravi Diana Džaja-Jokić rekla je da su to podaci koji podrazumijevaju uže područje grada, te da je moguće da je u ruralnim sredinama situacija drugačija i da je ovakvih brakova bilo i više.

- Od 1.300 brakova koliko je sklopljeno na području grada u posljednje dvije godine, šest mladenki je tek stasalo za punoljetstvo, odnosno imale su nekoliko mjeseci više od 18 godina. O sebi su uglavnom davale podatke da su nezaposleni frizeri, trgovci, domaćice i slično. Proteklog vikenda udala se i jedna maturantkinja - kazala je Džaja-Jokić.

Dodala je da nije sklopljen nijedan brak u kojem je jedno od partnera maloljetno lice.

- Za zaključenje braka maloljetnika nije dovoljna samo saglasnost roditelja. To je regulisano članom 36. Porodičnog zakona. U brak ne mogu stupiti maloljetna lica, osim ako to sud ne dozvoli. Oni moraju imati navršenih 16 godina, moraju biti tjelesno i duševno sposobni za prava i dužnosti koje proizlaze iz braka. Prije donošenja odluke, sud obavezno pribavlja mišljenje organa starateljstva - rekla je Džaja-Jokić.

Dvadesetogodišnja Ivana Mirković kaže da je burmu na prst stavila odmah poslije škole.

- Udala sam se isključivo iz ljubavi. Dugo sam se zabavljala sa sadašnjim mužem, koji je od mene stariji devet godina i kada me je zaprosio za 18. rođendan, rado sam pristala. Nisam morala, ali sam se udala. Danas imam divnu porodicu i ni za čim ne žalim - ispričala je Ivana Mirković.

Sociolog Biljana Milošević rekla je da je više razloga zbog kojih djevojke stupaju rano u brak.

- Ne može se generalizovati, ali najčešći razlozi su neplanirana trudnoća ili brak iz interesa, kada je, na primjer, djevojka u teškoj egzistencijalnoj situaciji pa brakom vidi izlaz iz siromaštva. Ima i hirovitih djevojaka koji žele što prije da vide drugu stranu života, a takvi brakovi najčešće završavaju razvodom, mada tako ne mora da bude - objasnila je Miloševićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana