Са електромреже скинуто 5.137 неплатиша

Весна Поповић
Са електромреже скинуто 5.137 неплатиша

Бањалука - Због дугова за потрошену електричну енергију у првих девет мјесеци са мреже је искључено 5.137 потрошача, од чега су 87 одсто домаћинства.

Потврдили су ово у "Електрокрајини" и додали да су према подацима "Електродистрибуције" искључена 4.492 домаћинства и 645 фирми.

Слична ситуација је била и лани, а у "Електрокрајини" су рекли да је тада искључено укупно 6.540 неплатиша, од чега 5.345 домаћинстава и 1.192 правна лица.

Нису прецизирали колико дугују нередовне платише, али су навели да се у пракси најчешће искључују домаћинства чији је дуг већи од 200 КМ.

- Није само висина дуга основ за искључење са мреже. Прије него што се одлучимо на тај корак разматра се више критеријума тако да се провјерава и број неплаћених мјесечних рачуна, период изостанка уплате, структура дуга и слично, па се онда приступа најнепопуларнијој мјери - рекли су у "Електрокрајини".

Још су казали да је једна од актуелних мјера за измиривање обавеза потрошача и закључење споразума о нагодби.

- Њега могу склопити домаћинства чија је главница дуга већа од 1.000 КМ и правна лица са дугом већим од 3.000 КМ. Медијацијом могу бити обухваћени случајеви у којима је поднесена тужба за неплаћену електричну енергију, а у којима још није донесена првостепена пресуда, као и они за које још није покренут судски поступак - рекли су у "Електрокрајини".

Објаснили су да се након закључења споразума дужник обавезује на редовно плаћање главнице дуга на рате.

- Домаћинства дуг могу исплаћивати на максимално 60 мјесечних рата, а за правна лица на 120. Поред тога, морају редовно плаћати текућу потрошњу, а камате на направљени дуг ће бити отписане након уплате посљедње рате - казали су у "Електрокрајини".

Истакли су да у случају да дужник не поштује обавезе из споразума, "Електрокрајина" може судски затражити принудну наплату преосталог дуга са каматама и трошковима медијације.

- Након потписивања споразума о нагодби дужници су углавном редовне платише и наплата по том основу премашује 90 одсто. Код оних који не измирују своје обавезе по споразуму активирамо поступак принудне наплате - додали су у "Електрокрајини".

Крађа

На подручју града до марта ове године откривен је 51 случај крађе струје.

- У току прошле године откривена су 224 случаја крађе електричне енергије, што је за 68 одсто више у односу на 2014. годину, када су откривена 133 случаја - рекли су раније у "Електрокрајини".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана