СНСД помео конкуренцију у Бањалуци

Весна Поповић
СНСД помео конкуренцију у Бањалуци

Бањалука - СНСД је на изборима за чланове савјета мјесних заједница, одржаним протеклог викенда, освојио 322 од 407 мјеста и тако буквално помео конкуренцију.

Други по броју освојених гласова су представници удружења или група грађана са 35 представника.

То су прелиминарни подаци Градске изборне комисије који су показали да је СНСД убједљиво побиједио у 26, док ће у 20 имати већину од укупно 57 мјесних заједница. Најубједљивију подршку ова партија је добила у МЗ Старчевица гдје је свих 11 чланова Савјета МЗ из СНСД-а.

Предсједник Градског одбора СНСД-а Игор Радојичић је нагласио да је побједа у 46 мјесних заједница резултат који је показао снагу градске организације ове партије.

- У поређењу са прошлим изборима за савјете мјесних заједница, ово је знатно бољи резултат. Уједно, то је и најбољи показатељ организованости СНСД-а и стања опозиције која се на терену појављивала тек у траговима - рекао је Радојичић.

Напоменуо је да је задовољан и због високе излазности бирача.

- Глас је дало више од 22.000 грађана, што је највише откако се чланови савјета бирају на овакав начин - навео је Радојичић.

Према његовим ријечима, ови избори су за њега као градоначелника представљали и први озбиљан тест, четири мјесеца након преузимања дужности.

- Изузетно сам задовољан због повјерења које су нам указали грађани - рекао је Радојичић.

Предсједница Градске изборне комисије Нада Батинар рекла је да би коначни резултати избора највјероватније могли бити познати до краја ове седмице.

- У току данашњег дана поново ћемо пребројавати гласове на два бирачка мјеста и то по једно у Лазареву један те на Обилићеву два јер смо утврдили да су такви да могу утицати на гласове кандидата. По завршеној процедури објавићемо одлуку о томе шта је утврђено - објаснила је Батинар.

Додала је да је на бирачким списковима било регистровано 188.369 гласача од чега је гласало њих 22.203.

- Број гласача није занемарив с обзиром на то да је ово први пут да се избори за савјете мјесних заједница организују на овај начин. Највећа излазност је била у сеоским и приградским мјесним заједницама, међу којима се истичу Чокорска поља са највећом излазношћу, те Пријаковци. Најслабији интерес за ове изборе су показали гласачи у градским мјесним заједницама и то на Обилићеву један те на Побрђу - казала је Батинар.

На изборима који су одржани у недјељу за мјесто у савјету мјесних заједница се борило 1.026 кандидата.

Највећа излазност

Чокорска поља 53,1

Крмине 43,9 одсто

Пријаковци 43,5 одсто

Најмања излазност

Обилићево један 2,7 одсто

Борик један 4,4 одсто

Побрђе 4,7 одсто

Освојена мјеста

СНСД         322   

УДРУЖЕЊА/ГРУПЕ   35

ДНС  21                                         

Уједињена Српска                  9

СП    9

СДС  3

ПДП 3

НДП 3

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана