S proljećem stiže obnova još jedne kule tvrđave Kastel

Vesna Popović
S proljećem stiže obnova još jedne kule tvrđave Kastel

Banjaluka - Nakon ulazne, još jedna kula tvrđave Kastel biće obnovljena, a radovi će započeti s prvim danima proljeća, tvrde u Gradskoj upravi.

Za adaptaciju kule, u kojoj se svojevremeno nalazio ugostiteljski objekat, iz budžeta grada biće izdvojeno oko 100.000 KM, a Odjeljenje za komunalne poslove već je raspisalo tender za izbor firme koja će to raditi.

Načelnik Odjeljenja Petar Bilčar rekao je da početak rekonstrukcije kule zavisi od brzine kojom će biti okončan postupak javne nabavke, ali da očekuje da bi građevinci mogli ući na teren krajem marta ili početkom aprila.

- U pitanju je dio tvrđave gdje je nekada bio smješten ugostiteljski objekat, a sada je taj prostor devastiran. Sredstva za ovaj projekat predvidjeli smo u budžetu za ovu godinu i nadamo se da će radovi biti izvedeni kvalitetno i u roku od 90 dana po uvođenju izvođača u posao - rekao je Bilčar.

Istakao je da su, u okviru napora za revitalizaciju neobnovljenog dijela tvrđave Kastel, nedavno započeli i radovi na ulaznoj kuli čije je krovište izgorjelo u požaru 2013. godine.

- Te radove, vrijedne oko 50.000 KM, izvodi beogradsko preduzeće "Koto" - rekao je Bilčar.

Početkom februara gradonačelnik Igor Radojičić rekao je da se nada da će prostor u kuli koja treba da bude obnovljena biti prilagođen određenoj namjeni.

- Tako smo uradili i sa još nekoliko prostora unutar Kastela, poput Kamene kuće, koja je sada izložbeni prostor i još tri kule koje su upotrebljive - kazao je Radojičić.

Građani smatraju da je tvrđava Kastel jedan od simbola grada, te da je dobro što se ulaže novac u njenu obnovu.

- To je lokacija koju svakodnevno obilaze turisti, a pored toga, tu se svake godine održavaju brojne manifestacije i koncerti i važno je da svi oni koji dođu na Kastel budu bezbjedni - rekao je Dejan Stupar.

Rekonstrukcija dijela tvrđave Kastel okončana je prošle godine i uloženo je 9,1 milion KM obezbijeđenih iz fondova Evropske unije i budžeta grada.

Kompletna obnova

Za adaptaciju kompletne tvrđave Kastel potrebno je oko 50 miliona KM.

- Artiljerijska kasarna je sigurno jedan od najinteresantnijih dijelova tvrđave i mogla bi se koristiti u različite namjene, kada bi bila rekonstruisana. Za te radove bi trebalo oko deset miliona KM i to je novac koji grad trenutno ne može da izdvoji - rekli su ranije u Gradskoj upravi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana