Roditelji u Banjaluci na oprezu zbog šarlaha u vrtiću

Dejana Bratić
Roditelji u Banjaluci na oprezu zbog šarlaha u vrtiću

Banjaluka - Higijensko-epidemiološkoj službi Doma zdravlja Banjaluka od početka godine prijavljeno je 27 pacijenata zaraženih šarlahom, a ove sedmice evidentirano je jedno dijete oboljelo od ove infektivne bolesti u jednom banjalučkom vrtiću, što je kod roditelja izazvalo strah i zebnju.

Majka djevojčice koja pohađa ovu privatnu predškolsku ustanovu kaže da ju je uhvatila panika kada je čula da je jedno dijete, koje pohađa istu grupu kao i njena kćerka, oboljelo od šarlaha.

- Iako sam svjesna da se ovo oboljenje danas uspješno liječi antibioticima, ipak me strah jer znam i da su, kada su zarazne bolesti u pitanju, moguće razne komplikacije. Zbog toga sam odlučila da neko vrijeme dijete ne vodim u vrtić, dok se situacija ne smiri - rekla je ova zabrinuta majka.

U banjalučkom Domu zdravlja su potvrdili da je jedno dijete iz privatne predškolske ustanove oboljelo od šarlaha, te dodali da su u toj ustanovi obavili kontrolu.

- U slučaju pojave šarlaha u vrtiću, radnici Higijensko-epidemiološke službe po prijavi izlaze na teren. Sve vrtiće obilazimo redovno jednom mjesečno, a prema indikacijama radimo i vanredne nadzore. Vršimo sanitarno-higijenski nadzor, utvrđujemo brojnost prisutne djece i odsustvo posljednjih dana, te dajemo savjete o dezinfekciji i pranju ruku - istakla je specijalista higijene i zdravstvene ekologije u Higijensko-epidemiološkoj službi Doma zdravlja Mirela Kasabašić.

U Higijensko-epidemiološkoj službi istakli su da je u januaru prijavljeno 13 oboljelih od šarlaha, a od početka februara do petka 14 zaraženih, među kojima su djeca predškolskog i školskog uzrasta.

Načelnica ove službe Mirjana Miljković je pojasnila da je u pitanju bolest uzrokovana infekcijom beta-hemolitičkim streptokokom grupe A koja se najčešće javlja kod djece između druge i desete godine života, uglavnom tokom jeseni i zime.

- Bolest se prenosi kapljičnim putem, dok su drugi oblici prenosa infekcije putem konzumirane hrane ili kontaktom za kontaminiranim predmetima znatno rjeđi. Period od ulaska streptokoka u organizam do početka bolesti kod šarlaha iznosi od tri do pet dana, a u ovoj fazi zaražena osoba je infektivna, ali ne pokazuje simptome bolesti - rekla je Miljkovićeva.

Dodala je da je šarlah takođe praćen stadijumom osipa i perutanja kože.

- Ovu bolest karakteriše pojava povišene temperature, grlobolje i povraćanja. Javlja se i glavobolja, malaksalost, bolovi u stomaku, a nerijetko i bolovi u mišićima i zglobovima - naglasila je Miljkovićeva.

Dodala je da se stadijum perutanja javlja sedam do deset dana nakon nestanka osipa, kada počinje perutanje kože, posebno izraženo u području pazušnih jama, prepona, kao i na dlanovima i tabanima.

- Krajem prve i početkom druge sedmice simptomi bolesti postepeno se povlače, a ukoliko se ne pojave komplikacije, bolest završava potpunim oporavkom - kazala je Miljkovićeva.

Prema njenim riječima, ova zarazna bolest liječi se penicilinskim antibioticima, a u slučaju kontraindikacija za njihovu primjenu sprovodi se terapija drugim antibioticima.

- Uz antibiotsku terapiju skraćeno je trajanje bolesti i infektivnost bolesnika, klinička slika je blaže izražena, a teže forme bolesti i komplikacije su rijetke - kazala je Miljkovićeva i dodala da je osim uzimanja antibiotika neophodno i sprovođenje mjera za snižavanje povišene tjelesne temperature, adekvatan unos tečnosti i mirovanje.

Prevencija

U Domu zdravlja Banjaluka naglasili su da je uz liječenje oboljelih neophodno i sprovođenje drugih mjera za sprečavanje širenja šarlaha.

- To se prvenstveno odnosi na sprovođenje higijenskih mjera, pranje ruku, posebno nakon kijanja, kašljanja ili brisanja nosa, te adekvatno čišćenje svih predmeta s kojima su oboljele osobe dolazile u kontakt - ističu u Domu zdravlja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana