Роде за викенд донијеле у бањалучко породилиштe 39 беба

Весна Поповић
Роде за викенд донијеле у бањалучко породилиштe 39 беба

Бањалука - Град је минулог викенда постао богатији за 39 малих становника, што је готово двоструко више новорођенчади него што их у просјеку долази на свијет у периоду од петка до понедјељка.

Љекари и бабице Универзитетског клиничког центар РС су имали пуне руке посла, јер је од петка до понедјељка у седам часова било 37 порођаја, од чега су два била близаначка. Плач беба, осмијеси поносних родитеља, али и задовољних медицинара, испуњавали су породилиште, као у стара добра времена. Овакав беби-бум се одавно не памти, а овогодишњи "викенд рекорд" је оборен.

Према ријечима начелника Клинике за гинекологију и акушерство Весне Ећим-Злојутро рођено је 20 дјечака и 19 дјевојчица.

- Обављено је 37 порођаја, од којих су 23 била природним путем, а имали смо 14 царских резова - рекла је Ећим-Злојутро и додала да је најмлађа породиља имала 18 година, а најстарија 40.

Надзорна сестра у породилишту Сандра Радетић је рекла да су све бебе здраве.

- У просјеку викендом буде око 20 порода, али обично једном мјесечно имамо такозвани беби-бум или далеко већи број порођаја него обично. У јулу и марту је било периода са великим бројем порода, али за овај викенд је било највише порођаја у овој години - рекла је Радетићева.

Казала је да у свакој смјени раде по двије бабице, што је, како каже, јако мало, поготово када има тако пуно посла.

- Проблем је и мали број кревета, имамо их осам, а понекад буде по десет или 12 породиља, али с обзиром на то да смо уигран тим бабица, сестара, љекара и помоћних радница успјели смо да све организујемо - казала је Радетићева.

За Кристину Докић један од најсрећнијих дана у животу је 9. септембар, јер је тада родила дјечака којег је назвала Алекса.

- Ово ми је други порођај. Све је прошло како треба и осјећам се одлично, а за особље имам само ријечи хвале. О мени и мојој беби је бринула одлична екипа бабица и доктора, какву свака трудница може пожељети, иако је била прилична гужва и обављено много порода - казала је Докићева, која је посебно похвалила докторицу Сару Јовановић.

Рекла је да услови на УКЦ РС нису лоши, али да би било добро да има довољно резервне постељине на располагању да би особље могло чешће да је мијења.

Статистика

Весна Ећим-Злојутро је рекла да је од јануара до 11. септембра прошле године било 2.211 порођаја, док је ове године у том периоду било 2.247 или 36 више.

- То дјелује као повећање, али кад погледамо податке које смо имали 1990. године, када је било 5.000 порођаја, а лани 3.300, то баш није тако - казала је Ећим-Злојутро.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана