Rode u Banjaluku češće donose dječake

Nevena Bunić
Rode u Banjaluku češće donose dječake

Banjaluka - Da u Banjaluku sve češće slijeću rode, pokazuju podaci Univerzitetskog kliničkog centra RS prema kojima su za devet mjeseci ove godine u gradu rođene 2.454 bebe, među kojima je više dječaka.

- Do kraja septembra ove godine rođeno je 1.275 dječaka i 1.179 djevojčica. I lani je bio neravnomjeran odnos među polovima, kada su na svijet došla 1.664 dječaka i 1.523 djevojčice - rekli su u Službi za odnose s javnošću UKC-a.

U Odjeljenju za opštu upravu kažu da je broj rođenih veći od broja umrlih.

Do sredine septembra u matičnu knjigu rođenih upisano je 2.211 beba, a evidentirano je 1.698 slučajeva smrti.

- U matičnu knjigu rođenih lani je upisano 3.268 novorođenčadi, a umrlo je 2.481 lice - rekla je šef Odsjeka za upravne poslove i građanska stanja Diana Džaja-Jokić.

Pozitivan prirodni priraštaj već je godinama prisutan u gradu na Vrbasu, a demograf Stevo Pašalić kaže da je razlog velikog broja rođenih beba pozitivan migracioni saldo.

- U Banjaluku se najčešće doseljavaju stanovnici iz okolnih opština, pa i onih udaljenijih. Uglavnom su to mlađi ljudi koji se odlučuju da ovdje zasnivaju porodice. To se negativno odražava na druge opštine, jer u njima praktično ostaje "staro" stanovništvo - kazao je Pašalić.

Dodao je da se u Banjaluci porađaju trudnice iz susjednih opština i gradova.

- Prosječna starost porodilja iznosi 27 godina i polako se bližimo brojki od 29 godina, koliko iznosi prosječna starost majki prvorotkinja u gradovima Evropske unije - kaže Pašalić.

U Udruženju sa četvoro i više djece "Četiri plus" kažu da bi nadležni trebalo da obezbijede bolje uslove za porodice koje bi željele da imaju više djece.

- U gradu je registrovano više od 600 višečlanih porodica. Trebalo bi i ostale stimulisati da imaju više djece, pa bi se tako povećao natalitet u gradu - rekao je predsjednik ovog udruženja Jovan Radovanović.

Porođaji

Maksimalan broj porođaja u jednom danu u bolnici na Paprikovcu iznosio je 19 i to se desilo 15. januara, dok je minimalan broj bio 10. septembra kada se rodila jedna djevojčica.

- Najteže novorođenče bilo je teško 5.450 grama, a najlakše 550 grama i oba su bili dječaci - navode u Univerzitetskom kliničkom centru RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana