Ријешен проблем барака у насељу Лазарево

Срна
Ријешен проблем барака у насељу Лазарево

Бањалука - Градоначелник Бањалуке Игор Радојичћ рекао је данас да ће становници такозваних барака у насељу Лазарево моћи да се у земљишним књигама упишу као власници и стамбених објеката и окућнице, чиме ће, послије вишегодишње неизвјесности, бити ријешен највећи проблем мјештана овог насеља.

Радојичић је рекао новинарима да Бањалука одустаје од власништва над тим земљишним честицама у насељу Лазарево, што ће омогућити да власници барака коначно ријеше огроман проблем због којег су били онемогућени да трајно рјешавају стамбено питање. “Када прибаве потребне документе и упишу се као власници, имаће потпуно чисту правну ситуацију са својим власништвом”, истакао је Радојичић и навео да се процедура спроводи у подручној јединици Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове.

Он је навео да поступак могу покренути сви власници барака независно од тога да ли је на њиховим парцелама важећим регулационим планом предвиђена изградња индивидуалних стамбених објеката или зграда.

Бараке у Лазареву подигнуте су 1970. године, као привремено рјешење за становнике који су изгубили своје домове у катастрофалном земљотресу 1969. године.

У међувремену, већина носилаца станарског права над баракама, којима је рок трајања истекао још прије 20 година, откупила их је у поступку приватизације станова, али није била у прилици да на том мјесту гради куће због тога што су земљишним књигама могли да се упишу само као власници земљишта испод барака, али не и окућнице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана