Rezultati eksperimentalne male mature u RS: Bolje znanje iz srpskog jezika

nezavisne.com
Rezultati eksperimentalne male mature u RS: Bolje znanje iz srpskog jezika

Banjaluka - Učenici devetih razreda iz 21 osnovne škole u RS koji su prošle sedmice radili eksperimentalnu malu maturu pokazali su veće znanje iz srpskog jezika i književnosti nego iz matematike, kazao je danas Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda RS.

“Procenat riješenosti testova na eksperimentalnoj maturi iz matematike je 42,74 odsto, a iz srpskog jezika i književnosti je 56,02 odsto”, ističe Damjanović za “Nezavisne”.

On dodaje da su prilikom odabira škola u kojima je sprovođena eksperimentalna mala matura vodili računa da se škole nalaze u gradskim, prigradskim i seoskim sredinama, kao i da budu škole s velikim brojem učenika, optimalnim brojem učenika i malim brojem učenika.

“Zadovoljni smo činjenicama da je sprovođenje eksperimentale male mature proteklo bez problema i u skladu s uputstvima te da je preko 98 odsto učenika pristupilo eksperimentalnoj maloj maturi”, naveo je Damjanović.

Prema njegovim riječima, pošto se radi o eksprimentalnoj maloj maturi, bitnije su im bile procedura sprovođenja i njeno poštivanje od samih rezultata.

“Mada su i oni bitni, da analizirajući iste uradimo adekvatne priprema za narednu godinu”, kaže Damjanović i dodaje da je eksperimentalna mala matura sprovedena kod 1.718 učenika.

Rajka Ćajić, direktorica OŠ “Vojislav Ilić” u Krupi na Vrbasu, Banjaluka, kazala je da je u eksperimentalnoj maloj maturu učestvovalo 19 učenika njihove škole te da su svi pristupili testiranju.

“Naši đaci su pokazali bolje znanje iz srpskog jezika i književnosti, što je bilo i za očekivati, jer je to predmet koji je učenicima lakši nego matematika”, pojasnila je Ćajićeva.

Kako kaže, mala matura će u narednom periodu biti mjerilo upisa u srednju školu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana