Резултати експерименталне мале матуре у РС: Боље знање из српског језика

nezavisne.com
Резултати експерименталне мале матуре у РС: Боље знање из српског језика

Бањалука - Ученици деветих разреда из 21 основне школе у РС који су прошле седмице радили експерименталну малу матуру показали су веће знање из српског језика и књижевности него из математике, казао је данас Предраг Дамјановић, директор Републичког педагошког завода РС.

“Проценат ријешености тестова на експерименталној матури из математике је 42,74 одсто, а из српског језика и књижевности је 56,02 одсто”, истиче Дамјановић за “Независне”.

Он додаје да су приликом одабира школа у којима је спровођена експериментална мала матура водили рачуна да се школе налазе у градским, приградским и сеоским срединама, као и да буду школе с великим бројем ученика, оптималним бројем ученика и малим бројем ученика.

“Задовољни смо чињеницама да је спровођење експериментале мале матуре протекло без проблема и у складу с упутствима те да је преко 98 одсто ученика приступило експерименталној малој матури”, навео је Дамјановић.

Према његовим ријечима, пошто се ради о експрименталној малој матури, битније су им биле процедура спровођења и њено поштивање од самих резултата.

“Мада су и они битни, да анализирајући исте урадимо адекватне припрема за наредну годину”, каже Дамјановић и додаје да је експериментална мала матура спроведена код 1.718 ученика.

Рајка Ћајић, директорица ОШ “Војислав Илић” у Крупи на Врбасу, Бањалука, казала је да је у експерименталној малој матуру учествовало 19 ученика њихове школе те да су сви приступили тестирању.

“Наши ђаци су показали боље знање из српског језика и књижевности, што је било и за очекивати, јер је то предмет који је ученицима лакши него математика”, појаснила је Ћајићева.

Како каже, мала матура ће у наредном периоду бити мјерило уписа у средњу школу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана