Raste zaduženje grada na 151,5 miliona KM

Vesna Popović
Raste zaduženje grada na 151,5 miliona KM

Banjaluka - Grad planira da novim kreditom od 2,4 miliona KM izgradi most preko Vrbanje kod Incela, čime će biti povećana zaduženost Banjaluke na 151,5 miliona KM. Naime, u 2014. godini dug grada po osnovu kredita bio je 149,05 miliona KM.

Konačnu riječ o novom kreditu daće odbornici Skupštine grada na idućem zasjedanju.

Gradonačelnik Slobodan Gavranović potvrdio je da bi novim kreditom trebalo da bude finansirana izgradnja modernog mosta preko Vrbanje u neposrednoj blizini sadašnjeg takozvanog "žutog" mosta iza Incela.

- Prvobitno je Ministarstvo poljoprivrede trebalo da obezbijedi novac za finansiranje izgradnje tog mosta iz kreditnih sredstva. Grad je trebalo da obezbijedi novac za rekonstrukciju pristupne saobraćajnice prema Boriku, što smo mi već u budžetu planirali. Međutim, došlo je do promjene planova, pa je Ministarstvo poljoprivrede dostavilo prijedlog gradu da se izjasni da li prihvata kredit po dogovorenim uslovima, što je povoljno - objasnio je Gavranović.

Istakao je da se grad odlučio da prihvati novi kredit.

- Konačan stav treba da daju odbornici Skupštine grada, jer je izgradnja novog mosta kod Incela neophodna - naglasio je Gavranović.

U prošlogodišnjim majskim poplavama most kod Incela na ulazu u naselje Česma je oštećen. Viseći most kod "Vitaminke", koji je takođe povezivao ovo naselje sa ostatkom grada, srušio je nabujali Vrbas i u ovoj godini nije planirana njegova izgradnja, jer je za njegovu izgradnju potrebno 24 miliona maraka.

Načelnik Odjeljenja za finansije Branislavka Jovandić je rekla da grad u ovoj godini za otplatu dugoročnih kredita treba iz budžeta da izdvoji 20,03 milion KM ili 18,70 odsto redovnih prihoda ostvarenih u prethodnoj godini.

Odbornik SNSD-a u Skupštini grada Draško Ilić je rekao da je ovo dodatno kreditno zaduženje potrebno kako bi bio poboljšan kvalitet života građana.

- Lakše je otplaćivati kredit nego ne izgraditi most. Ako prema procjenama Odjeljenja za finansije grad može otplaćivati taj kredit, a da to ne ugrožava funkcionisanje grad, onda ga podržavam - pojasnio je Ilić.

Odbornik PDP-a Zoran Talić smatra da je grad mogao zemlju na Paskulinoj ciglani prodati Vrhovnom sudu RS za potrebe izgradnje objekta, a taj novac iskoristiti za izgradnju mosta umjesto što je parcela data bez naknade.

- Novac se mogao iskoristiti za izgradnju mosta i to kod "Vitaminke", koji građani traže, a ne kod "Incela". Tada ne bi bilo potrebe da se dodatno zadužujemo. Slično se moglo uraditi i sa zemljištem u Zalužanima, koje takođe planiraju da dodijele bez naknade Ministarstvu unutrašnjih poslova RS. Naknada od prodaje bila bi dovoljna za sanaciju štete od poplava - rekao je Talić.

Dug u 2013. godini

Prema Informaciji o kreditnom zaduženju grada na kraju 2013. ukupan dug grada iznosio je 172,9 miliona KM. U toku 2013. godine na ime otplate kredita isplaćeno je ukupno 52,6 miliona KM i to 45,1 milion KM glavnice, 7,1 milion KM kamate i 284.218 KM ostalih troškova u vezi sa servisiranjem kreditnih zaduženja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana