Распада се симбол побједе над фашизмом на Бањ брду

Јасмина Перишић
Распада се симбол побједе над фашизмом на Бањ брду

Бањалука - Споменик палим борцима Народноослободилачког рата на Бањ брду и један од симбола Бањалуке је у изузетно лошем стању! Препуштен зубу времена и небризи он је почео да се урушава па је само питање дана када ће од споменика остати гомила камена уколико не буду предузете мјере заштите.

Постављен на познатом излетишту Бањалучана, Бањ брду овај споменик представља симбол слободе и антифашистичке борбе против фашизма.

- Посљедње корекције на споменику, и то мањег обима, рађене су прије више деценија. Умјетничко дјело чувеног академског кипара Антуна Аугустинчића подигнуто је 1961. године у знак сјећања на неколико хиљада Крајишника који су погинули у Другом свјетском рату. На зидовима у унутрашњости објекта налазе се цртежи Исмета Мујезиновића пренесени на камен техником ситотиска - кажу у Комисији за очување националних споменика.

Из Комисије истичу да су још на сједници 2013. године констатовали видљива оштећења камених облога зидова, пукотине, док неке плоче недостају - казали су из ове комисије.

Они су додали и да унутрашњост споменика вапи за обновом, те да је чувени брачки камен од којег је споменик направљен подложан влази, те да је већ неколико година након изградње споменик почео да пропада.

- Неопходно је предузети хитне мјере за њихову конзервацију и рестаурацију - казали су из ове комисије.

Из Градске управе су рекли да је прије неколико година град издвојио новац за пројектну документацију за обнову овог спомен-обиљежја, али да до обнове никада није дошло.

- Завод за изградњу Бањалука је радио ту документацију. Констатовали су да је споменик у лошем стању и да је највећи узрок томе материјал од којег је изграђен. Ријеч је о бијелом брачком мермеру, неподесном за ове климатске услове - казали су у Градској управи, али нису објаснили због чега никада није започета рестаурација споменика.

Начелник Одјељења за културно-историјско насљеђе у Заводу за заштиту споменика културе РС Милијана Окиљ потврдила је да је рађена пројектна документација за обнову споменика и то још 2006. године, али да споменик никако није реновиран од завршетка посљедњег рата.

- О плановима у вези са рестаурацијом не можемо ништа рећи. Тренутно имамо веома скромна буџетска средства и пројекат обнове нисмо имали у плану у скорије вријеме - казала је Окиљева.

Грађани Бањалуке су огорчени због лошег стања споменика.

- Иде Дан града, 22. април, када ће се навршити 70 година од ослобођења Бањалуке. Сви они који су дали животе заслужили су да споменик на Бањ брду не пропада. Он је симбол града и најљепша панорама Бањалуке је поглед са споменика. Град и Република Српска морају предузети нешто да спасу споменик - казао је Маринко Стаменић из Обилићева.

 

Комисија

 

У Комисији за очување националних споменика су рекли да је техничко снимање оштећења проузрокованих појавом влаге извршио 1971. године Геодетски завод у Сарајеву.

- Тада је урађена дјелимична санација. Од 1988. до 2005. једино се у више наврата поплочавао плато испред споменика - рекли су у Комисији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана