Рајски врт учионица под ведрим небом

Невена Бунић
Рајски врт учионица под ведрим небом

Бањалука - "Зелени парк младих" са секвојом и разним врстама дрвећа, као и украсним биљем, које је никло у дворишту Основне школе "Милош Црњански", замишљен је да буде учионица под ведрим небом.

Мјештани и чланови Савјета мјесне заједнице Петрићевац прије годину осмислили су и иницирали овај пројекат јединственог мјеста за одмор и едукацију.

- Посадили смо око 600 садница разног дрвећа, украсног биља и цвијећа, поставили смо бетонске плоче у центру парка и уредили пјешачке стазе. Остало је да поставимо клупе и катедру. Велики дио посла око садње урадили су ученици и упосленици школе. Мјештани, а поготово дјеца моћи ће користити парк за релаксацију или учење. Послужиће за разне догађаје, као што је на примјер вече поезије, али и за наставу у природи. Ово ће бити својеврстан трг и носиће име школе, Милош Црњански - казао је предсједник Савјета мјесне заједнице Петрићевац Зоран Савановић.

Новац за изградњу парка обезбијеђен је од донација.

- У реализацију пројекта укључили су се бројни привредници и мјештани, а дио је обезбиједила и Градска управа. Изградња парка коштала је нешто више од 8.000 КМ. Често организујемо разне манифестације у насељу на којима информишемо јавност и потенцијалне улагаче о потребама мјештана. Када је у питању изградња нашег рајског врта подржало нас је комплетно насеље, не сјећам се да смо икада били овако јединствени - казао је Савановић.

Истиче да се Петрићевац стално шири и да је потребно више улагати у садржаје за младе.

- Основну школу сада похађа око 800 ђака, док их је прије десетак година било дупло мање. У насељу има око 13.000 становника, а немамо пошту, банку, драгстор - истакао је Савановић.

Мјештанка Бојана Бајић одушевљена је што ће ово насеље добити уређено мјесто за одмор.

- Мислим да прелијепо изгледа и да ће послужити свима, користиће га дјеца, пензионери сви они жељни мира и одмора - казала је Бајићева.

Пројекти

Зоран Савановић додао је да је у току реализација неколико пројеката у овом насељу.

- Тренутно се ради посипање макадамских путева у нашем насељу. Имамо преко шест километара макадамских путева. Мислим да и друга насеља треба да слиједе наш примјер, потребно је бити упоран и стално указивати на проблеме - рекао је Савановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана