Radojičićev Fejsbuk i Tviter čas: Komunalni problemi bolna tačka banjalučkih naselja

Vesna Popović
Radojičićev Fejsbuk i Tviter čas: Komunalni problemi bolna tačka banjalučkih naselja

Banjaluka - Kada će biti izgrađen trotoar u Šargovcu, novi Zeleni most ili most kod "Vitaminke", te vodovodna mreža na Krčmaricama ili u dijelu Gornje Piskavice, samo su neka od brojnih pitanja koja su juče građani putem društvenih mreža postavljali gradonačelniku Igoru Radojičiću.

Povodom prve godišnjice preuzimanja mandata, Radojičić je juče jedan sat odgovarao na pitanja koja su građani slali u okviru "Fejsbuk i Tviter časa". Da je ovaj vid komunikacije zapalio društvene mreže, najbolje pokazuje to što je samo putem "Fejsbuka" stiglo više od 260 pitanja.

Građane je interesovalo, između ostalog, kada će nova toplana preuzeti grijanje grada, te šta je sa gradnjom ambulanti u pojedinim dijelovima grada.

Ljubitelje životinja zanimalo je kako će biti zbrinuti psi lutalice, dok je vozačima bolna tačka nedostatak mjesta za parkiranje, pa su pitali i kada će niknuti parking pored Univerzitetskog kliničkog centra RS.

Radojičić je rekao da je i ranije, dok je obavljao drugi posao, putem "Fejsbuka" i "Tvitera" odgovarao na pitanja građana.

- Obećao sam da ću to nastaviti sa pozicije gradonačelnika i, evo, 8. novembra je tačno godinu od preuzimanja mandata, a to je bila dobra prilika - kazao je Radojičić.

Dodao je da je stiglo puno pitanja, te da pojedine poruke nije stigao ni da otvori.

- Građane najviše muče komunalni problemi. Mnogo je bilo pitanja o tome kada će koji put biti izgrađen, vodovod, kanalizacija, elektromreža ili slično. Radimo konstantno na rješavanju takvih problema, a u fazi smo planiranja radova za 2018. godinu. Sredstva koja imamo domaćinski ćemo rasporediti tako da u svakom dijelu grada riješimo po neki od problema, bez obzira na to da li je u pitanju voda, vrtić, škola i da se niko ne osjeti zapostavljenim - istakao je Radojičić.

Dodao je da su najproblematičniji prigradski dijelovi grada kao što su Motike, Šargovac, Kuljani i Priječani.

- To su područja sa kojih je bilo dosta pitanja, gdje se naselilo hiljade ljudi, a infrastruktura to nije pratila, jer nisu građeni putevi, vodovod, kanalizacija, rasvjeta i slično - kazao je Radojičić.

Kada je riječ o seoskim naseljima, Radojičić smatra da je najkritičniji dio Bronzanog Majdana.

- Tamo zaista treba svega. Potrebna su velika ulaganja da se pokrije mali broj stanovnika, ali raspoređenih na velikom prostoru - kazao je Radojičić.

On je dodao da stara "Toplana" ne može da grije grad, niti da vraća dugove.

- Činimo sve što je u našoj moći da se nova što prije završi. Pola godine će biti rekord da izgradimo novo postrojenje. Radi se na instalaciji opreme kako bi "Eko-toplana" ove zime preuzela grijanje i građani bili zadovoljni. Moramo voditi računa da sve bude ispravno i bezbjedno - rekao je Radojičić.

Centar za socijalni rad

Igor Radojičić je potvrdio da je bivša direktorica Centra za socijalni rad Vera Sladojević tužila Gradsku upravu.

- U toku je spor, ali treba razdvojiti dvije stvari, a to je istraga MUP-a ili tužilaštva, što je pitanje krivičnih odgovornosti i prekršaja zakona. Druga stvar jeste odluka o smjeni nekoga, a to je procjena da li neko dobro obavlja svoj posao ili ne, a ona ne mora biti i krivična - kazao je Radojičić i napomenuo da će najvjerovatnije biti poništen konkurs za izbor direktora Centra.

Neka od pitanja građana

- Kada bismo mogli očekivati postavljanje ulične rasvjete i rješavanje snabdijevanja vodom u ogranku Ljevčanske ulice na Petrićevcu?

- Kada je planirano asfaltiranje Subotičke ulice?

- Da li planirate i kada mislite pokrenuti projekat razvrstavanja komunalnog otpada u gradu, te njegovu reciklažu?

- Da li mislite da je dobra ideja da uključite građane u inicijativu sadnje drvoreda u gradu?

- Da li će i kada Gradska uprava početi da rješava problem formiranja zajednica etažnih vlasnika jer dogovor stanara uglavnom nije moguć?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana